Preuzeto/autor  :  Josip Antolović, SJ | Bitno.net

Danas slavimo dvojicu kršćanskih mučenika iz 3. stoljeća koji su bili liječnici i besplatno liječili ljude te tako privlačili mnoge da se obrate na kršćanstvo

Iako se oko života i mučeništva ove dvojice mučenika splelo mnogo legenda, prema kojima su oni bili braća ili čak blizanci, liječnici koji su uvijek besplatno liječili, to je izvan svake sumnje njihovo jedinstveno štovanje u Crkvi sve tamo od IV. stoljeća.

Preuzeto/autor  :  Josip Antolović, SJ | Bitno.net

Vremenski ovi mučenici idu u III. stoljeće, kad su u Rimskom Carstvu protiv kršćana bjesnili strašni progoni. I oni su bili žrtve tih progona.

Poncijan je došao kao rimski biskup na čelo Crkve nakon Urbana I., a bilo je to g. 230. Vladao je samo 5 godina. Nakon kratke vladavine morao je ustuknuti pred rimskom državnom silom.

  1. SRPNJA

Rufina i Sekunda živjele su u III. st. u Rimu. Obje su bile zaručene za mlade kršćane

  1. SRPNJA

Današnji sveti zaštitnici su bračni par Priscila i Akvila, kršćanski misionari i suradnici svetog Pavla apostola. Ovaj par posebno pokazuje koliko je važno djelovanje kršćanskih supružnika. O njima kao uzoru obiteljskog života govorio je papa Benedikt XVI. čiju prigodnu katehezu donosimo u nastavku.