Jedna od više korizmenih žrtvica naše mladeži bila je odluka da se očisti groblje Đubranskih mučenika. Za ovu hvale vrijednu akciju oduševilo se mnogo naših mladih. Zajednički smo se dogovorili da dan akcije bude subota  5. ožujka 2016. godine.

 Budući da je toga dana vrijeme bilo veoma promjenjivo skupilo se petnaestak mladih koji su uz pomoć par odraslih obavili sjajan posao.

Tko su Đubranski mučenici?  

Predaja koja se sačuvala u svim selima Raške Gore,Vrdi i Drežnice veli: Za Turske vladavine priređena je  krizma u ovom dijelu Raške Gore u selu Đubranima. Sve u tajnosti da ne doznaju Turci u Mostaru. Nažalost kao što  se često događalo kroz povijest, lokalni doušnici javili su Turcima za ovo sveto slavlje.

 Biskup nije ni uspio obaviti krizmu, a Turci su navalili ubijajući sve što su stigli. Predaja veli da je poubijano oko 500, što krizmanika što ostaloga vjerničkog puka.

Osim žive narodne predaje o ovom tužnom togađaju, nažalost  na našim stranama nema pisanog dokumenta (vjerojatno negdje u vatikanskom arhivu leži zapis iz ovoga vremana)  što nije nikakvo čudo jer je za vrijeme Turske sve kršćansko sistematski uništavano.

 Osim predaje, sam pogled na veličinu križa i biskupova groba kazuje da je tu pokopan netko veoma važan. Oko biskupova groba u krugu od stotinjak metara nalazi se mnoštvo grobova koji su još uvijek vidljivi.  Sve donedavno  bio je običaj na Đubranima, da su ljudi iz zavjeta obnavljali ove grobove. Tako je neke grobove krizmanika po želji pojedinih vjernika uz novčanu naknadu obnavljao pok. Nikola Šunjić. Mnogi grobovi su označeni samo nadgrobnim kamenom koji označavaju pojedina grobna mjesta.

 Budući da je 1993. godine mnogo naših župljana bilo u muslimanskim logorima, Tadija Prga je iz zavjeta obnovio grob nepoznatog biskupa, sa željom da se naši logoraši živi i zdravi vrate svojim obiteljima.

Sam biskupov grob do tada je izgledao ovako: Ogromni križ je bio utonuo u zemlju, polegnut unatrag, za nadgrobnu ploču koja se danas vidi nije se znalo. Tadija je  kopajući temelje za ovaj veliki i teški križ slučajno otkopao nadgrobnu ploču na koju se stoljećima nakupljala zemlja s okolnog obronka. Nakon što je Tadija učvrstio križ i nadgrobnu ploču betonom, ostavio je cijeli grob u rupi. Stoga je potrebno pristupiti daljnjem uređenju ovog grobišta.

Naše skromno znanje iz povijesti gledajući biskupov grob s križem, ovaj mučenički događaj smiješta u prve godine turske okupacije i zuluma.

Danas kad se dođe na ovo sveto mjesto odmah primjećujemo ogroman križ u obliku mača. Veličina križa s njegovim ukopanim dijelom je oko oko tri metra, nažalost križ je bez natpisa. Ispred križa je dio nekadašnje velike nadgrobne ploče, na kojoj je mač s dva manja kruga, a jedan od krugova s križićem podsjeća na hostiju.  Ovu vrijednu akciju s našim mladima nastavljamo u ovoj školskoj godini. Nastojat ćemo svojim intervenicijama očuvati duh prošlih vremena.