Svako normalno društvo i zajednica nastoje osigurati svoju budućnost kroz podmladak-mlade, bez kojih i najbolje ideje i društveni sistemi bivaju osuđeni na propast.

Bez ikakvog okolišanja, možemo reći da naša cjelokupna društvena zajednica čini malo i  nimalo za našu budućnost-mlade. Olako ih prepuštamo svjetskim, odnosio europskim mešetarima. Kad su mladi u pitanju deklarativno smo glasni, a u praksi daleko od normalnoga.

Tek ih se sjetimo ako su nam potrebni kao broj na raznim navijačkim skupovima, raznim dilanjima, paradama, glasovanju…

Često smo puta, pa i ja sam, prepuni kritika na račun mladih! Bilo bi bolje upitati se, kakvo smo  mi to stvorili društveno ozračje u kojem se naš mladi čovjek može pronaći i ostvariti? Unatoč svega postoji i onaj pozitivni dio naše mladosti, koja se usprkos svemu želi ostvariti, ovdje i sada. Jedan od takvi pozitivnih primjera imali smo prigodu vidjeti u subotu 8. kolovoza 2020. godine. Naime, izvedena je veoma vrijedna akcija čišćenja vojanskog mosta i pristupne ceste, koji su bili doista zapušteni.

Mladosti svaka čast! Hvala vam na ovom divnom primjeru, kojim ste nas odrasle podigli iz naše učmalosti, kritizerstva i sebičnosti!

Ova hvale vrijedna akcija izvedena u jednoj od udruga Hrvatske katoličke mladeži Bijelo Polje,  „Zemlja sunca“.

Očito da u poplavi raznih udruga, ima i onih koje žele biti na dobrobit društva bez ikakve materijalne naknade.

                                                                                                                               Don Josip