Već četrnaest godina u našoj župi izlaze godišnje novine Potoci. Podijeljene na više dijelova prate život naše župe Potoci.

Obično izlaze početkom godine. Kako je prošle godine nastala covid pandemija nije tiskan 13. broj naših Potoka. Zato ovaj put  imamo dvobroj 13 i 14, za godine 2019. i za 2020.

Zbog broja stranica ne donosimo sve uobičajene rubrike: povijesni kutak, duhovni kutak…

U ovom dvobroju iz praktičnih razloga donosimo samo događaje iz župe za protekle dvije godine kao i župnu statistiku. Donosimo riječi urednika:

Uvodna riječ

Pred nama su naši Potoci, kažem naši jer su oni doista toliko naši jer uvijek iznova progovaraju o nama. Svojim tiskom ne ostavljaju nas nezainteresiranima, nekako uvijek početkom svake  godine pokazuje se interes za Potocima kroz pitanja „ Župniče, a što je s novim brojem Potoka?“ Iako izlaze jednom godišnje, oni su zasigurno u ovom proteklom vremenskom periodu od 12 godina, postali jedna baza iz koje možemo dobiti vrijedne informacije iz života naše župe, ne samo iz proteklih 12 godina nego i iz prošlih vremena. Potoci se uvijek tiskaju u prvoj polovici godine, kako je u ožujku 2020. nastupila covid-19 pandemija, nismo uspjeli tiskati Potoke  za 2019. Godinu, zato ovaj put imamo dvobroj  naših godišnjih novina, za 2019. i za 2020. godinu. Potoci su već postali poput male knjižnice koja čuva vrijedne tekstove i fotografije. Lijepo to reče J. Jurjević: “Knjižnica je kao ognjište koje čuva zapretanu žeravu, odakle se može uvijek uzeti glavnjicu i raspiriti vatru…, one su kao skladište duša.“ 

Protekle dvije godine u našoj župnoj zajednici u prvom redu bile su u znaku našeg duhovnog uzdizanja, kroz susretanje sa živom Božjom riječi i euharistijskim Isusom. Kad istinski pogledamo svoje živote ne možemo, unatoč svojih slabosti, zanijekati potrebu za vječnim, onostranim, a ona se utoli tek Božjom ponudom. Premda tu čežnju često puta ovosvjetsko, ovozemaljsko zna zamračiti, župa je mjesto gdje se bistre životni vidici. Vrijednost naših župnih susretanja nije ni u našoj ljepoti, ni u našim sposobnostima, nego u snazi i neponovljivosti evanđeoske istine. Uz misna slavlja, ostale sakramente, vjeronauke, sahrane, seminare…

Protekle dvije godina biti će upamćene kao vrijeme važnih događanja u našoj župi i mjesnoj Crkvi. Tiskana je knjiga Transverzala zla, koja je izazvala veliki interes, a ona donosi svjedočanstva o stradanju naše župne zajednice u 20. stoljeću. Bilježimo i više životnih jubileja: naš biskup Ratko, proslavio je 50 godina svećeništva, mjesne sestre obilježile su 150 godina od utemeljenja njihove Družbe, župnik je proslavio 50 godina života i 25 godina svećeništva. Više župljana je proslavilo razne bračne obljetnice, a 2020. godine imenovan je naš novi biskup dr. Petar Palić. Brojevi najbolje govore o našoj ljudskoj prolaznosti. Naše je koračanje kroz vrijeme poput malih tragova u snijegu, koji neka ostanu zabilježeni u našim Potocima.

                                                                                                         Don Josip Galić, župnik