Pripreme za slavlje Božića u bjelopoljskoj župi tekle su i ove godine vrlo intenzivno. Čitava se župa aktivirala, a posebno su se uključile naše časne sestre, mladi i djeca sa svojim župnikom don Rajkom. Župljani su na početku Došašća lijepo okitili i dizajnirali crkveno dvorište, a poslije aranžirali i Jaslice i božićne jelke u župnoj crkvi Presv. Srca Isusova.

Ove su godine, na Badnju večer, naša djeca Osnovne škole sa svojim voditeljima u suradnji sa župnikom izveli vrlo lijep „Božićni recital“ u 23,30 sati u bjelopoljskoj župnoj crkvi, koji je poslužio kao prikladan uvod u ponoćnu sv. Misu. Na početku večeri župnik je sve srdačno pozdravio, svima čestitao Badnju večer i okupljenom puku najavio glazbeno-scenski program večeri, te svima zaželio ugodnu i lijepu svetu noć u kojoj se Isus rodio.

Poslije programa, točno u ponoća, započela je sv. Misa Ponoćka, koju je predvodio i nazočnom puku uputio prikladnu propovijed domaći župnik. Pun oltar ministranata, sjemeništaraca, bogoslova, mladi čitaju misna čitanja, baš lijepo. Liturgijsko pjevanje pod sv. Misom predvodio je Veliki župni pjevački zbor, ali kako su sve božićne pjesme, poznate i Božjem puku, tako se svesrdno uključila čitava crkva u molitvi i pjesmi, što je bilo lijepo čuti i osjetiti i za uho i za srce. Puna crkva, a i plato pred crkvom Božjega naroda, iako je padala kiša, Ponoćka se ne ispušta. Za vrijeme sv. pričesti svi su se nazočni pričestili, jer su ovih dana po svim našim župama bile velike božićne ispovijedi, pa je svijet imao priliku za sakramenat pomirenja. Nakon Ponoćke planirano je bilo zadržati se pred crkvom u pjesmi, ugodnu razgovoru i zajedničkom čašćenju. Međutim, kako je bila kiša, svijet je pod kišobranima uživao u prigodnom vatrometu, a poslije se nastavio družiti u župnoj dvorani u pjesmi i čestitanju, uz čašicu pića i domaći kolač. Poslije je puk krenuo svojim kućama gdje se nastavilo obiteljsko slavlje.

Na sami Božić slavljena je svečana sv. Misa u 11,00 sati koju je predvodio domaći župnik, uz asistenciju ministrantskog zbora oko oltara, čitali su bogoslovi i mladi, a pjevao Veliki zbor skupa s pukom Božjim, a župnik je okupljenom mnoštvu pročitao božićnu čestitku našega biskupa Petra, te poslije čestitao Božić svemu puku bjelopoljskom. Za vrijeme sv. pričesti sav okupljeni svijet se pobožno pričestio. Poslije svega duhovnog programa u crkvi bjelopoljski se puk kratko zadržao pred crkvom u prigodnom čestitanju, a onda se uputio svojim kućama na obiteljsko slavljenje blagdana Božića.

Ovih svetih dana crkva je stalno bila dupkom puna, a i plato pred crkvom, veliki su redovi za sv. pričest, a tu je i veliki broj naših iseljenika iz čitavoga svijeta, koji su za ove radosne dane došli svojim obiteljima u Bijelo Polje i okolicu. Kako je lijepo kad se obitelj za božićne dane nađe sva na okupu. Bože daj, da ubuduće imamo što više sretnih, dobrih i svetih kršćanskih obitelji u našem hrvatskom narodu i u čitavom svijetu, a i da nam se ljudi vraćaju iz svijeta na obiteljska ognjišta, gdje će moći pristojno živjeti od svoga rada i vedro gledati u budućnost. Božić je zaista najradosniji kršćanski blagdan koji ljude zbližava i međusobno i s Bogom u miru, radosti i veselju, pa neka ovi lijepi hercegovački božićni običaji ostanu nepromijenjeni do konca svijeta.

Ponoćka