U našoj bjelopoljskoj župnoj crkvi svečano je u srijedu, na blagdan Svijećnice-Kalandore-Prikazanja Isusova u Hramu, a na Uočnicu sv. Blaža 2. veljače 2022. proslavljen blagdan Svijećnice i blagdan sv. Blaža, biskupa i mučenika iz prvih kršćanskih vremena i zaštitnika grla.

U 17,00 sati služena je svečana sv. Misa koju je predvodio bjelopoljski župnik don Rajko. Na početku je župnik sve nazočne pozdravio, rastumačio blagdan Svijećnice, blagoslovio svijeće oltarske za potrebe župe, svijeće sv. Blaža za grličanje i vjerničke, koje je bjelopoljski puk donio na blagoslov, a zatim sv. Blaža lijepo predstavio i rastumačio dugu kršćansku tradiciju „grličanja“ blagoslova grla na blagdan sv. Blaža ili kako Dubrovčani vele sv. Vlaha, što je i u našim krajevima odavno dobro prihvaćeno i s vjerom prakticirano.

Pod sv. Misom pjevao je Veliki mješoviti zbor, a mladi su pročitali misna čitanja i molitvu vjernika, ministranti oko oltara posluživali, a sav okupljeni puk, koji je prilično popunio bjelopoljsku crkvu i plato pred crkvom, u svemu lijepo sudjelovao.

Poslije sv. Mise sav je narod pred oltarom, pristupio „grličanju“, blagoslovu grla, a župnik je svakoga posebno blagoslovio i nad svakim s blagoslovljenim svijećama, izgovorio prigodnu blagoslovnu molitvu: Po zagovoru sv. Blaža biskupa i mučenika, od bolesti grla i svakog drugog zla, oslobodio te Svemogući Bog, Otac i Sin i Duh Sveti. Amen. Za vrijeme blagoslova grla, pjevači su skupa s pukom Božjim pjevali prikladne pjesme a na kraju i oni došli na blagoslov. Neka nam dobri Bog po zagovoru sv. Blaža svima udijeli mir i blagoslov.