Bjelopoljski župnik don Rajko Marković vidjevši veliki interes kod mladih iz župe odlučio je osnovati župni Folklor HKUD „Bijelo Polje“ Mostar, kako bi se mladi mogli zajednički družiti, svoje hrvatsko kulturno blago vrednovati, voljeti i drugima predstavljati.

Na prvu Osnivačku skupštinu Društva u petak, 18. ožujka 2022. u 20,30 sati skupilo se pedesetak mladića i djevojaka iz župe što je vrlo lijep i respektabilan broj, koji nas je sve ugodno iznenadio. Župnik je predmolio molitvu, blagoslovio početak, svima zaželio srdačnu dobrodošlicu, te iznio program i plan Društva ubuduće. Probale su se i neke uobičajene hrvatske hercegovačke pjesme da se malo glasovi ujedine i razrade i sve je proteklo u pravom zadovoljstvu. Poslije smo se malo i počastili, večer lijepo prokomentirali i odlučili nastaviti dalje s Božjom pomoću.

Zakazali smo sa župnikom i prvu probu u subotu, 26. ožujka 2022. u 16,00 sati. Na probu nas je došla velika većina i opet je župnik predmolio molitvu, sve pozdravio, neke nove članove upisao, iznio neke zanimljivosti iz folklornog miljea i već smo krenuli s nekim pjesmama i kolima. Župnikova je želja da se svi aktivno uključimo i u folklor i u život župe, pa ćemo tako kroz razne sekcije doprinositi rastu župne zajednice.

Sve je proteklo u vrlo lijepom i rekreativnom ozračju, sada su pred nama konstruktivne probe, a poslije nabavka i šivanje nošnje. Nadamo se dobrom uspjehu, lijep se broj mladih prijavio, a kad se mladi za nešto zagriju onda budu i dobri rezultati. Bože daj da tako i bude, idemo dalje!