U 5. Korizmenu nedjelju, 3. travnja 2022. u 14,00 sati obavljen je tradicionalni Križni put Vojno-Đubrani. To je ratni Put spasa, kojim su Bjelopoljci izlazili iz ratnoga Bijeloga Polja bježeći i spašavajući svoje živote od Jugo-četničkih i Armijsko-muslimanskih postrojbi. Ovo je Spomen-povijesni Križni put na koji dođe po koja stotina bjelopoljskih katolika.

U 14,00 sati okupili smo se oko Prve postaje Križnoga puta, gdje je župnik don Rajko sve nazočne lijepo pozdravio, zahvalio Bogu na lijepu danu i izrekao nakane ovoga Križnoga puta, naglasivši da ćemo moliti: za sve pokojne i poginule, koji su se povlačili od neprijatelja ovim ratnim Putem spasa, molit ćemo za sve one koji su preživjeli ratne strahote da im Gospodin dade snage da nastave s Božjim blagoslovom živjeti preostali dio svoga života, molit ćemo za čitavu našu župu, za našu djecu i mlade na kojima počiva budućnost našega naroda, molit ćemo za naše bjelopoljske obitelji koje su jezgra i temelj naše župe, molit ćemo za naše stare i nemoćne da im Krist svojim križem i mukom ublaži njihove muke i bole i molit ćemo za našu Katoličku Crkvu i čitavi svijet da zavlada mir i blagostanje na čitavoj kugli zemaljskoj.

Zatim je župnik započeo molitvu Križnoga puta od Prve postaje i tako u pjesmi i molitvi svih 14 postaja u duljini od 5 kilometara i skoro dva sata vremena u molitvi i pobožnosti. Kod 14. postaje, nakon molitve, don Rajko je zahvalio svima koji su došli, svim organizatorima ovoga Križnoga puta, križonošama-mladićima koji su išli na čelu procesije umjereno i lijepo i obećao im je da će oni svake godine voditi procesiju na Đubrane, zatim je zahvalio nositeljima ozvučenja koje je besprijekorno funkcioniralo da bi nam zavidjela i Velika Svetišta, zahvalio se i časnim sestrama predmoliteljicama, koje su pobožno i artikulirano predmolile Gospine krunice da smo i mi svi mogli za njima lijepo odgovarati, zahvalio je i ministrantima koji su vrlo odgovorno surađivali sa župnikom na ovom Križnom putu, rekao je da su i fotografi sve ovo lijepo zabilježili pa ćemo objaviti na Župnom portalu da se ne zaboravi, zahvalio je i ljudima koji su došli po župnika i ponijeli sve ono što je potrebito za ovu crkvenu pobožnost i na kraju zahvalio svima na lijepom i pobožnom sudjelovanju i da nismo ni u što bolje mogli upotrijebiti ovo nedjeljno poslijepodne kao u ovu pobožnost Križnoga puta. Na kraju je svima podijelio Božji blagoslov i zaželio sretan povratak kućama.

Poslije su se vjernici malo zadržali po obližnjim proplancima u čašćenju, osvježenju i razgovoru, jer je ovaj izlazak svima dobro došao i duhovno i rekreativno. Počastili su i župnika, pa se i on zadržao nekoliko trenutaka s ljudima u ugodnu razgovoru i čašćenju. Bogu hvala na svim milostima, kojima nas je obasuo ovoga nedjeljnog poslijepodneva. Kad ti Bog pomože, nitko ti ne može odnemoći, kaže naš narod.