Cvjetnica u Bijelom Polju, 10. travnja 2022. osvanula je prohladna, ali sunčana i suha, pravi malo oštriji proljetni dan. Kod bjelopoljske crkve okupio se silan svijet sa svih strana, poneki su došli i u kratkim rukavima. Nekoliko stotina vjernika s maslinovim grančicama u ruci ispunilo je prostrano župno dvorište i plato ispred crkve. Sv. Misu u 11,00 sati predvodio je i na početku maslinove grančice blagoslovio bjelopoljski župnik don Rajko.

U 11,00 sati zazvonila su sva tri bjelopoljska zvona i najavila svečano slavlje, poslije, kad je na zvoniku otkucalo 11,00 sati uputila se procesija iz sakristije na glavna crkvena vrata predvođena ministrantima njih 20-ak, na čelu je išao veliki križ zastrt ljubičastim platnom, okićen maslinovim grančicama i upaljenim svijećama, koji su nosili bjelopoljski mladići u svečanim tunikama, zatim ostali ministranti, pa župnik. Za vrijeme procesije Veliki pjevački zbor intonirao je ulaznu pjesmu: „Hosana Davidovu sinu, blagoslovljen koji dolazi u ime Gospodnje“. Vjerni je puk pred crkvom skrušeno pratio i sudjelovao u svečanim obredima.

Na početku je župnik sve nazočne lijepo pozdravio i predstavio liturgijski program dana, zatim je blagoslovio maslinove grančice na pripravljenom stoliću za potrebe crkve, koje će biti spaljene na Čistu srijedu i tim ćemo se pepelom pepeljati na početku sljedeće korizme, a potom je blagoslovio i maslinove grančice koji je vjerni puk držao u svojim rukama za svoje obiteljske potrebe. Poslije blagoslova maslinovih grančica župnik je navijestio prigodno Evanđelje i najavio svečanu procesiju koja je krenula ispred župne crkve prema župnoj kući: naprijed je išao križ zastrt ljubičastim platnom i okićen maslinovim grančicama, praćen s dvije upaljene svijeće, zatim sva školska djeca, pa puk Božji s donju stranu crkve, pa 15-ak ministranata, župnik, pjevači i na kraju preostali puk Božji, koji je bio pred crkvom.

Procesija je krenula ispred crkve prema župnoj kući, pa izišla na nogostup uz glavnu cestu, pa s gornje strane crkve pokraj Spomenika ušla u crkveni prostor, zatim na plato pred crkvom i svečano ulazila u crkvu pjevajući prigodne pjesme i psalme. Pjevale su se prigodne pjesme: Židovska su djeca, Slava, čast i hvala Ti…. dok nije procesija ušla u crkvu, ali je i veliki dio svijeta, koji nije mogao ući u crkvu, ostao vani na platou pred crkvom. Župnik je izmolio Zbornu molitvu i nakon toga je slijedila sv. Misa uobičajenim redom. Služba riječi u kojoj su sudjelovali mladi koji su vrlo razgovjetno pročitali misna čitanja. Muka Isusova je lijepo i pobožno pročitana sa svim pratećim ulogama što su vjernici s velikom pobožnošću pratili i proživljavali. Obred sv. pričesti trajao je prilično dugo jer je dan prije bila župna ispovijed pa se sav okupljeni puk pričestio. Župnik je najprije pričestio svijet koji je stajao sredinom crkve, pa one koji su došli na sv. pričest ispred crkve, pa svijet u crkvi, a pjevači su se pričestili nakon sv. Mise. Sv. pričest primala se u dubokoj pobožnosti i savršenom redu, dok su pjevači s kora ovaj čin popratili prikladnim liturgijskim pjesmama.

Nakon sv. Mise svijet se kratko zadržao pred crkvom u ugodnom razgovoru i druženju, a onda su se svi uputili svojim kućama na obiteljski ručak. Bogu hvala na ovako jednom lijepom i pobožnom danu Cvjetnice na početku Velikog tjedna u Bijelom Polju.