Veliki Petak i ove godine u Bijelom Polju je bio zaista veličanstven. Bog dao dan lijep i ugodan, pa su se obredi Velikog Petka mogli obaviti vrlo dostojanstveno. U 18,00 sati dosta svijeta se okupilo u i oko bjelopoljske župne crkve. Na plato pred crkvom su u svečanoj procesiji u tišini kako i dolikuje Velikom Petku izišli iz sakristije ministranti i župnik don Rajko obučeni u prikladno liturgijsko ruho.

Procesija se s crkvenog platoa uputila uz crkvu prema glavnom oltaru. Kad je procesija stigla pred oltar, župnik se prostro ničice ispred oltara po staroj kršćanskoj praksi, a svi ministranti oko oltara kleknuli su, kao i sav okupljeni puk koji je za to imao priliku i tako nekoliko trenutaka u šutnji razmišljali o svetim tajnama Velikog Petka. Zatim je župnik ustao i izmolio uvodnu molitvu, te na početku pozdravio čitav skup i rastumačio obrede današnjeg dana. Poslije toga počela je Služba riječi, koju su obavili bjelopoljski mladići.

Obredi Velikog Petka sastoje se od tri djela: Služba riječi – čitana Muka Isusova, Klanjanje križu – ljubljenje križa i Sv. Pričest. Ove godine, zbog još uvijek prisutne pandemije, prepustilo se vjernicima na osobnu odluku, kako će iskazati poštovanje prema Križu Isusovu: ljubljenjem, naklonom ili poklonom, pa su vjernici tako i činili, a svoj osobni dar stavljali su u košarice, jer svi prilozi Velikog Petka idu u Svetu Zemlju za održavanje groba Isusova i ostalih svetih mjesta. Sva tri liturgijska čina popraćena su od Božjega puka vrlo pobožno, dostojno i proživljeno. Bilo je zaista lijepo promatrati pobožni puk kako s velikom pažnjom i dubokom pobožnošću sluša Muku Isusovu, koja je bila čitana sa svim potrebitim ulogama i kako pristupa s pobožnim naklonom križu Isusovu, te raskajan prilazi k stolu Kristovu primajući sv. Pričest. Kompletno današnje liturgijsko pjevanje, kao i uvijek, predvodio je Veliki župni zbor.

Poslije svečanih obreda, svi smo ostali neko vrijeme uz Križ Isusov klečeći u crkvi, zatim je asistencija s oltara sa župnikom krenula u sakristiju, a bjelopoljski vjerni puk razišao se u šutnji, kako je i predviđeno i vratio se svojim kućama obogaćen najvećim tajnama Velikog Petka. Križ se stavio na počasno mjesto u crkvi ukrašen svijećama. Mnogi su vjernici ostali u privatnoj molitvi dugo u noć pred svojim Spasiteljem. Časne sestre poslije obreda pripremile su grob Isusov pred Glavnim oltarom u crkvi uz kojega na Veliku Subotu Crkva ostaje čitav dan u molitvi i razmišljanju, a mi u Bijelom Polju imamo cjelodnevnu molitvu pred grobom Isusovim, predvođenu našim mladima i ministrantima. Bogu hvala na još jednom milosnom daru i danu u kome nam je Gospodin udijelio mnoga dobra i svoje svete blagoslove.