U utorak, 21. lipnja 2022. u Bijelom Polju svečano je proslavljena Prva večer trodnevnice. Prije sv. Mise ispovijedalo je više svećenika, a svijet se okupljao u velikom broju, kako domaći tako i gosti i 10 HKUD-ova iz Lijepe naše i Hercegovine. Svečanu sv. Misu u 19,00 s. u župnoj crkvi Presvetoga Srca Isusova u Bijelom Polju predvodio je i prikladnu propovijed okupljenom puku uputio mons. Petar Palić, mjesni biskup, a pod sv. Misom pjevao je župni Veliki mješoviti zbor.

Nakon što su župna zvona najavila milozvučnim tonovima večerašnju svečanost, procesija je krenula iz sakristije prema ulaznim crkvenim vratima predvođena ministrantima koji su na čelu procesije ponijeli križ i svijeće, zatim su se uključili svećenici koncelebranti don Rajko Marković župnik, don Nikola Menalo generalni vikar, don Stipe Gale kancelar i biskup Petar, a pjevači su intonirali ulazni pjesmu koju je sav puk zdušno prihvatio. Na početku sv. Mise slijedila je pobožnost Presv. Srcu Isusovu, pred glavnim oltarom, koju je predvodio otac Biskup te izrečenom molitvom sav nazočni svijet posvetio Srcu Isusovu.

Nakon pobožnosti župnik je najprije biranim riječima pozdravio oca Biskupa i zaželio mu srdačnu dobrodošlicu, što je svijet popratio srdačnim pljeskom. Župnik je naglasio kako bjelopoljska župa ove godine obilježava dva jubileja 130 godina župe i 110 godina župne crkve, te iznio nekoliko bitnih detalja iz povijesti, a onda je pozdravio sve svećenike, vjerničko mnoštvo, Folklore, pjevače, ministrante, ta zamolio biskupa da započne misno slavlje i prikaže ga Bogu na čast, a nama na spasenje. Biskup je istim redom pozdravio sve nazočne i pozvao narod na iskreno kajanje, nakon čega je sv. Misa išla svojim redoslijedom. Za vrijeme sv. pričesti pričešćivala su četvorica svećenika i puno se svijeta pričestilo.

Na kraju sv. Mise župnik je zahvalio ocu Biskupu na predvođenju misnog slavlja, upućenoj pastirskoj riječi te što je ovim svetim činom otvorio Dane Srca Isusova u Bijelom Polju. Zahvalio je i svim sudjelovateljima u misnom slavlju, te pozvao sve na „Večer Folklora“ u Emausovo dvorište, dok se Društva pred crkvom malo pripreme za svečani mimohod i nastup, a svijet dok se međusobno upita i pozdravi. Biskup i svećenici su nakratko svratili u Župnu kuću na osvježenje, a Folklori su se uputili prema Emausu.

U 20,00 s. započela je „Večer folklora“ u Bijelom Polju na vanjskoj pozornici u Emausovu dvorištu. Svih 10 folklornih društava prošlo je u mimohodu ispred pozornice i predstavilo se nazočnom mnoštvu, a voditelji Josip i Matea sve su stručno i profesionalno najavljivali. Župnik don Rajko, na poziv voditelja, sve je nepregledno mnoštvo, lijepo i srdačno pozdravio, svima zaželio ugodnu i lijepu zabavu u bjelopoljskoj župi, te „Večer Folklora u Bijelom Polju 2022“ svečano otvorio.

Nakon toga su krenuli nastupi Društava: HKUD „Bijelo Polje“ Mostar, HKUD „Stolac“ Stolac; HKUD „Luke“ Višići; HKUD „Dubrave“ Aladinići; HKUD „Brotnjo“ Čitluk; HKUD „Domanovići“ Domanovići, HKUD „Herceg Stjepan“ Blagaj-Buna; HKUD „Naši korjeni“ Bobanovo, HKUD „Višići“ Višići i Klapa „Sv. Nikola“ Metković. Voditelji su lijepo vodili program i najavljivali svako društvo uz kratku Osobnu iskaznicu društva. Poslije službenog nastupa don Rajko je svima zahvalio, te konstatirao kako je ovo bila večer hrvatske kulture, pjesme i narodnoga blaga, gdje su ova folklorna društva prezentirala ono najljepše povijesno-folklorno što imaju u svom kraju, zatim je podijelio svim sudjelovateljima u programu zahvalnice, župnu lozu iz murvova bureta, te misno vino-žilavku iz župnih podruma, a i mnoga su društva uzvratila svojim darovima.

Nakon podjele zahvalnica i darova, priređen je veličanstveni Vatromet od nekoliko minuta, na ugodno iznenađenje svega okupljenog mnoštva. Društva su kako je koje nastupalo, tako išlo na večeru u Emaus, a onda je uslijedila opća župna fešta koju je predvodila „Bjelopoljska grupa“ iz župe. Svi su se uključili u feštu, a posebno mladi, jer je odmah „grupa“ intonirala hercegovačku trusu, gdje se kolo nekoliko puta umotalo ukrug, što je davalo lijep dojam čitavoj fešti, a ostali je svijet uživao u pjesmi i razonodi te prijateljskom razgovoru i čašćenju hladnim pićima i jelima s roštilja. Sva ova lijepa svečanost, predvođena domaćim bjelopoljskim Folklorom, prošla je dostojanstveno, na opće zadovoljstvo svega nazočnog mnoštva.