U nedjelju, 26. lipnja 2022., po ustaljenom običaju, nedjelja po Ivanjdanu u groblju na Đubranima, župa Potoci – Bijelo Polje u 14,00 sati sv. Misu služio je bjelopoljski župnik don Rajko Marković. Na sv. Misi sudjelovao je veliki broj vjernika sa svih strana, kako mještana, tako gostiju i prijatelja. Pod sv. Misom okupljeni puk je pobožno molio i skladno pjevao, a djeca i mladi su ministrirali, čitali misna čitanja i molitvu vjernika.

Don Rajko je uputio prikladnu propovijed okupljenom puku, naglasivši da je sv. Ivan veliki svetac, jer je za njega sam Gospodin Isus rekao da je najveći od žene rođen na kugli zemaljskoj. Kao takav postao je omiljeni svetac kršćanskoga svijeta, koji se samom kralju Herodu u lice suprotstavio zbog nezakonitoga i skandaloznoga braka. Sv. Ivan Krstitelj je bio karakter koji se samo poželjeti može i zato mu slavimo dva blagdana i rođenje i mučeničku smrt, pa je sv. Ivana stavio svima za uzor i nasljedovanje. Za vrijeme sv. pričesti dosta se svijeta pričestilo. Župnik je čestitao blagdan, kako domaćima tako i gostima i svima nazočnima.

Nakon sv. Mise svijet je formirao procesiju sa župnikom na čelu te u molitvi krenuo prema grobovima biskupa i krizmanika koji su za vrijeme Turske vladavine pobjeni na Đubranima u blizini sadašnjeg groblja i kapele gdje im se nalaze i grobovi. Župnik je kod velikoga križa izmolio Molitvu i odrješenje za sve pokojne i poginule koji su u našoj hrvatskoj povijesti ginuli za krst časni i slobodu zlatnu.

Poslije sv. Mise i Molitve, domaćini su pozvali svoje goste i prijatelje na obiteljski ručak, a župnika su ove godine ugostili braća Ilija i Jakov Šunjić sa svojim obiteljima, a poslije ručka župnik je u pratnji Tome Aničića obišao i svih ostalih 10-ak obitelji, koji su danas otvorili svoje kuće i na svojim ognjištima organizirali obiteljski ručak. Kako je lijepo i Bogu ugodno kad se braća i sestre nađu zajedno najprije za euharistijskim stolom u kapeli, pa za obiteljskim stolom u kući. Bogu hvala na ovakvim susretima u kojima najprije narod pod sv. Misom sa svećenikom Boga slavi, a onda se ljudi za obiteljskim stolom porazgovore, raspolože i obnove lijepe stare uspomene, koje ih povezuju i u sadašnjosti i u budućnosti.