HKUD „Bijelo Polje“ nastupilo je na „Dvadesetoj Večeri Folklora“ u Stocu na prvu večer Trodnevnice sv. Iliji Proroku u nedjelju, 17. srpnja 2022. Društvo se u 17,00 sati okupilo pred župnom crkvom Presvetoga Srca Isusova u Bijelom Polju, gdje smo se zajednički sa svojim župnikom don Rajkom fotografirali i u crkvi i pred crkvom. Zatim smo vani pred župnom kućom imali generalnu probu i u 17,45 sati uputili se osobnim autima prema Stocu.

U Stolac smo došli prije sv. Mise koja je slavljena u 19,00 sati u župnoj crkvi sv. Ilije Proroka, patrona župe, na kojoj smo sudjelovali i mi bjelopoljski folkloraši. U 20,00 sati organizirana je na vanjskoj pozornici „Dvadeseta Večer Folklora“ u kojoj je sudjelovalo 10-ak društava i klapa. Mimohod svih društava krenuo je s Trga sv. Ilije Proroka prema glavnoj pozornici. Voditelji su najavljivali društvo po društvo i srdačno ih pozdravljali što je nazočni svijet prihvaćao spontanim pljeskom. Prvo je u mimohodu prošlo ispred pozornice domaće društvo „HKUD Stolac“, zatim je najavljeno bjelopoljsko društvo „HKUD Bijelo Polje“, sljedećim riječima voditelja: „A sada nam dolazi novitet Hercegovine. Evo ih po prvi put s nama u Stocu HKUD „Bijelo Polje“ predvođeni Dumom Rajkom. Pozdravimo Dumu Rajka i njegove Folkloraše!“, na što je okupljeni puk odgovorio dugim prijateljskim pljeskom. Poslije su slijedila ostala Društva. Nakon Mimohoda krenuli su nastupi istim redoslijedom kako se išlo u Mimohodu. Domaćini su nastupili prvi i otvorili Večer Folklora, a onda su voditelji najavili Bjelopoljce:

Sada će nam se predstaviti: HKUD „Bijelo Polje“ Mostar. „HKUD „Bijelo Polje“ Mostar, osnovano je 18. III. 2022. god., u župnoj dvorani u Bijelom Polju, točno prije 4 mjeseca, kad se, na poziv župnika don Rajka, okupilo 50 mladića i djevojaka iz župe i taj je broj ostao nepromijenjen. Društvo je sastavni dio župe Potoci-Bijelo Polje, a okuplja isključivo mladiće i djevojke bjelopoljske župe. Broje, dakle, 50 članova, a večeras je ovdje jedna skupina Društva. Društvo njeguje, pjeva, pleše, svira, igra i promovira pjesme i običaje Hrvata bjelopoljskog kraja. U Društvu postoje razne sekcije u kojima sudjeluju svi članovi. Ovo je večeras njihov prvi nastup izvan svoje župe, pa napominju: „Nemojte nam što zamjeriti, jer imamo i želje i volje nastaviti dalje“. Iako mladi, već su kao gosti pozvani na nekoliko budućih Folklornih susreta. Večeras će se ovdje u Stocu predstaviti: bećarcima, miješanim, muškim i ženskim, pjesmom u kolu i trusom. Poslušajmo ih!

Nakon najave, naše je Društvo nastupilo na pozornici i pobralo simpatije i više puta ponovljeni pljesak okupljenog mnoštva. Poslije nastupa otišli smo na domjenak u „Dvoranu za mlade“, presvukli se i uključili u program Večeri. Poslije službenog programa, priređen je veličanstveni Vatromet, a onda je pučko slavlje predvodio Marin iz Neuma i grupa Kamen, u što smo se svi uključili. Najprije je krenula hercegovačka trusa, gdje se kolo umotalo nekoliko puta ispred pozornice, baš lijepo za pogledati, zatim su slijedile poznate hrvatske pjesme koje smo svi pjevali i tako je to potrajalo do poslije ponoća, kad je završio službeni program, a onda je don Rajko blagoslovio sve one koji će putovati osobnim autima da sretno stignu do svojih kuća. Tako je i bilo. Bogu hvala na ovom susretu i na ovakvim prijateljskim druženjima.

Najava HKUD-a “Bijelo Polje” u mimohodu

Službeni nastup HKUD-a “Bijelo Polje”