U nedjelju, 24. srpnja 2022. u Bijelom Polju bilo je posebno svečano i lijepo, jer je svoju Mladu Misu – Sekundicije slavio naš mladomisnik don Ivo Markić. Don Ivina obitelj je došla s Kućana u Bijelo Polje 80.-ih godina, napravili obiteljsku kuću, zaposlili se i tu živjeli do Domovinskog rata, a onda ih je život odveo, kao i mnoge druge na razne strane, a njih do Zagreba pa do Janjine na Pelješcu, gdje se trajno nastaniše, ali Bijeloga Polja nisu nikada zaboravili.

Don Ivo je svoju Mladu Misu slavio u Janjini gdje mu danas žive roditelji, 24. lipnja 2022., ali je u dogovoru s roditeljima i bjelopoljskim župnikom don Rajkom, zaželio slaviti Mladu Misu i u Bijelom Polju, što se i dogodilo u nedjelju, 24. srpnja.

Prije 11,00 sati svećenici, bogoslovi i ministranti okupili su se u sakristiju crkve Presvetog Srca Isusova u Bijelom Polju i pripremali se za sv. Misu, župni Veliki zbor, predvođen sestrom Bibijanom na koru, koji je lijepo i višeglasno pjevao pod čitavom sv. Misom, HKUD „Bijelo Polje“ u crkvi s desne i lijeve strane kao počasna straža, nisu u punom sastavu, jer su mnogi otišli na ljetovanje i sezonu, ali je bila jedna respektabilna ekipa Društva, crkva popunjena narodom i sve spremno za početak sv. Mise. 

Sestra Katarina uključuje župna zvona koja milozvučno najavljuju svečano mladomisničko slavlje i procesija s križem i svijećama na čelu, kreće iz sakristije prema glavnim crkvenim vratima. Pjevači s kora intoniraju ulaznu pjesmu, svijet prihvaća i čitava crkva pjeva. Kad je procesija došla do oltara župnik don Rajko Marković pozdravlja mladomisnika, njegove roditelje Luku i Katarinu i sve nazočne. Prelazi kratko mladomisnikov životopis, predstavlja okupljenom puku bitne značajke svećeničkog poziva, predaje križ mladomisniku i potiče ga da započne sveto misno slavlje i prikaže ga Bogu na čast a nama na spasenje. Don Ivo križajući se za počinje sv. Misu, daje kratak uvod, poziva puk na kajanje i Misa se dalje odvija po svom protokolu.

Pod sv. Misom čitaju domaći bogoslov Tomo i mladomisnikova braća Petar i Josip, evanđelje naviješta don Ivan, a nakon evanđelja zapaženu, sadržajnu i dobro praćenu propovijed upućuje svima nazočnima don Marin Skender, domaći sin. Za vrijeme sv. pričesti dosta se svijeta pričestilo, župnik napominje bitne značajke iz oglasa i najavljuje HKUD „Bijelo Polje“ koje će na kraju sv. Mise pred oltarom pučkim melosom pozdraviti mladomisnika i sve u crkvi. Ispred Folklora mjesta zauzimaju mladomisnik u pratnji dvojice župnika bivšega don Josipa i sadašnjeg don Rajka, dotle se Folkloraši redaju pred oltarom i pjesma započinje. Mladi su pobrali sve simpatije okupljenog puka koji ih je često i dugo nagrađivao srdačnim pljeskom.

Poslije pjesme, fotografiranje pred oltarom i don Rajko najavljuje, a mladomisnik svima udjeljuje svoj mladomisnički blagoslov, čime svečano završava mladomisničko liturgijsko slavlje. Sada župnik najavljuje da će Folklor pred crkvom poslije sv. Mise malo zapjevati u kolu naše lijepe narodne pjesme, gdje se možemo svi uključiti. Procesija je pošla u sakristiju, narod vani, kor intonira završnu pjesmu, a vani pred crkvom Folklor započinje pučko narodno slavlje.

Poslije kola i pjesme, svi smo krenuli prema Emausu gdje nas je čekao mladomisnički domjenak i lijepo druženje uz čašicu pića i razgovora, lijepo i ukusno jelo koje je pripravila ugostiteljska kuća „Karting“, a domaćice donijele peciva i kolača. Kad smo se malo okrijepili i još jedanput uz čašicu mladomisniku čestitali, instrumente u ruke uzimaju naši bjelopoljski pjevači Željko i sin mu Karlo i fešta počinje. Sve je potrajalo jedno dva sata ugodna druženja i slavlja, a onda smo se razišli svojim kućama puni lijepih dojmova i uspomena u želji i nadi da se uskoro opet što ovako lijepo dogodi. Bogu hvala!

U nastavku donosimo riječi pjesama kojima su bjelopoljski Folkloraši u crkvi pozdravili našega mladomisnika:

Pozdravna pjesma

 1. Dragi Ivo, čestitamo slavlje,
  Bog ti dao blagoslov i zdravlje.
 2. Bijelo Polje tebi danas kliče,
  sretan bio Božji svećeniče.
 3. Cijeli život pratila te sreća,
  to je naša želja ponajveća.
 4. Roditelji to je vaša dika,
  što imate sina svećenika.

Pjesma Mladomisniku

 1. Jutros rano zora mlada,
  prekrasnoga sjajnog vela,
  razapela sreće krila,
  povrh dragog našeg sela./2x
 2. Sreće su nam pune grudi,
  od sreće nam lice blista,
  što si mlađan poš’o Bogu,
  mlad misniče slugo Krista./2x
 3. Ponosni smo i radosni,
  što opet od našeg roda,
  jedan vitez podig’o se,
  koji služit će Gospoda./2x 

Nastup HKUD-a “Bijelo Polje” na kraju sv. Mise

Nastup HKUD-a “Bijelo Polje” pred crkvom