Svečano proslavljena Uočnica Velike Gospe u Bijelom Polju 2022. U nedjelju, 14. kolovoza 2022. u večernjim satima, svečano je proslavljena Uočnica Velike Gospe u Bijelom Polju. Oko Gospina kipa, koji se nalazi na travnjaku u dvorištu između župne crkve i župne kuće, mladići iz župnog folklora poredali su stolice za sjedenje, za Gospine štovatelje.

Župnik don Rajko od 20,00 sati bio je kod Gospina kipa na raspolaganju za sv. ispovijed pa se jedan dio svijeta ispovjedio i obavio zavjet Gospi. U 21,00 sat zazvonila su sva tri župna zvona i najavila duhovni program Gospine večeri. Svijet je popunio mjesta oko Gospina kipa i na platou u župnom dvorištu, a Zbor je intonirao najljepšu Gospinu pjesmu „Zdravo Djevo kraljice Hrvata“, a čitav puk složno prihvatio. Oko Gospina kipa uokolo poredali su se župnik, bogoslov Tomo, ministranti i majke koje će predmoliti Gospinu krunicu.

Poslije ulazne pjesme župnik je započeo znakom križanja slavnu krunicu s Vjerovanjem, Očenašem i tri Zdravomarije, nakon čega je Zbor započeo Lurdsku Gospinu pjesmu, a na pripjev Zdravo, Zdravo, Zdravo Marijo okupljeni puk je podizao svijeće u zrak i natrag, tako se stvorio lijep lurdski ugođaj u ovoj svetoj marijanskoj bjelopoljskoj večeri. Poslije su majke predmolile pred svijetom krunicu, a između svake desetke pjevala se Lurdska pjesma. Nakon krunice župnik je predmolio Gospine litanije, a onda je od kipa krenula svečana procesija u crkvu na sv. Misu, najprije su ministranti ponijeli križ i svijeće, pa ostali ministranti, zatim školska djeca, majke s djecom, župnik i bogoslov, pjevači, pa puk Božji. Zapjevali smo u procesiji poznatu Gospinu pučku pjesmu „Čuj nas Majko“ i tako s pjesmom na usnama i s vjerom u srcu krenuli prema župnoj crkvi na glavna vrata.

U crkvi je slavljena svečana sv. Misa „Misa bdijenja“, pod kojom su majke čitale misna čitanja i predmolile Molitvu vjernika. Nakon Evanđelja, župnik je održao prigodnu propovijed predstavivši Gospu kao Majku, Majku Isusovu i Majku našu, jer nam je pod križem preko sv. Ivana Isus dao za Majku, zatim je župnik naglasio kako i naš odnos prema zemaljskim majkama treba biti dostojan, jer su puna usta majke. Ničim ljepšim Gospodin Bog nije mogao počastiti Gospu nego Majkom Božjom, ali isto tako i ničim ljepšim nije mogao počastiti žensko biće na zemlji kao majkom, to je uzvišeni naziv za svaku ženu, koja postaje majkom, zato smo dužni trajno iskazivati poštovanje i zahvalu našim majkama. Za vrijeme sv. pričesti dosta se svijeta pričestilo, a na kraju sv. Mise župnik je podijelio majkama svečani blagoslov i njima i njihovu potomstvu.

Nakon misnoga blagoslova svečano je završena Gospina večer u Bijelom Polju, pa se svijet, obogaćen duhovnim večernjim sadržajima, uputio raspoložen svojim kućama. Bogu slava i Gospi hvala na ovako lijepoj Marijanskoj večeri.