U srijedu, 14. rujna 2022., na blagdan Uzvišenja Svetoga Križa u bjelopoljskoj župnoj crkvi Presvetog Srca Isusova, po odredbi naših biskupa, održano je u 18,00 sati, polsatno klanjanje pred Presvetim za mir u Ukrajini.

Ovu odredbu donijele su zajednički sve europske Biskupske konferencije, što je svake hvale vrijedno, pa se tako danas, u svim europskim crkvama na cijelom kontinentu u večernjim satima održalo klanjanje za mir u Ukrajini. Naši biskupi su poslali na sve župe tiskani prijedlog prigodnog programa večeri, koji je uključivao molitvu, šutnju, čitanja tekstova iz sv. Pisma, pjevanje…. i sve ono što je potrebito za jednu ovakvu pobožnost.

Poslije župnih zvona koja su zazvonila u našoj crkvi u 18,00 sati, župnik don Rajko izišao je na oltar s ministrantima, obučen u liturgijsko ruho i plašt bijele boje, a pjevači s kora intonirali su pjesmu „Spasitelju dobri Isukrste“, što su prihvatili i ostali vjernici. Zatim je župnik pozdravio okupljeni puk i najavio program večeri. Poslije je izložio Presveto na glavni oltar, a pjevači su zapjevali „Svet, Svet, Svet“. Svi su kleknuli i u tišini svoga srca molili za mir u Ukrajini i u čitavom svijetu. Poslije se večer odvijala po predloženom programu, mladi su čitali prigodne tekstove, pjevači skupa s vjernim pukom pjevali duhovne pjesme, ministranti posluživali, a časne sestre za ovu prigodu vrlo lijepo crkvu dizajnirale.

I na kraju je upriličen uobičajeni Blagoslov s Presvetim, uz pjesmu „Divnoj dakle“, kađenje i Blagoslovljen budi Bog. Sve je završilo pjesmom „Do nebesa“, nakon čega se župnik zahvalio svima na odazivu, te preporučio i dalje molitve za mir u Ukrajini i čitavom svijetu. Vjernici su se, obogaćeni duhovnim sadržajem, poslije blagoslova uputili zadovoljni svojim kućama.