Mladi iz župe Potoci-Bijelo Polje, nas 35, hodočastili smo, sa svojim župnikom don Rajkom, na Skup hrvatske katoličke mladeži (SHKM) u Bjelovar u subotu, 17. rujna 2022. S nama su se na ovo hodočašće udružili i mladi iz župe Čeljevo njih 16, sa svojim župnikom don Ivom Šutalom. Župnici su uzeli jedan autobus od Autoherca i tako smo zajednički krenuli na ovaj Skup pod zajedničkim motom „Gore srca“.

Autobus je iz Čeljeva pošao u petak, 16. rujna u 23,00 sata, u Bijelo Polje kod župne kuće stigao do ponoća i u 00,15 sati u subotu, 17. rujna krenuli smo s molitvom prema Bjelovaru. Atmosfera u autobusu odlična, odmah nakon molitve krenula je pjesma Bjelopoljaca i Čeljevčana, sve malo naizmjence, pa zajednički, baš kao da smo odrastali zajedno. Putovali smo preko Banja Luke, onda su nam se prije graničnog prijelaza Gradiška pridružili mladi iz Domanovića i Bune, jednim autobusom pod vodstvom don Tome Rajiča, kapelana s Domanovića.

Na granici prolazimo bez problema, usput stajemo kratko na odmorištima i u 10,00 sati u subotu stižemo u župu domaćina, sv. Mihovila Arkanđela u Zrinskom Topolovcu 20-ak km. sjeverno od Bjelovara. U isto vrijeme, kao da smo se dogovarali, stižu i mladi iz Zagreba, župa Blaženog Alojzija Stepinca, predvođena mladićem Domagojem Pavlovićem. Pred mjesnim Domom srdačno nas dočekuju mladi iz župe sa svojim župnikom don Matom Šarićem, rodom iz Grabovice kod Tomislavgrada. Kako naši mladi osjetiše lijep prijem i srdačnu dobrodošlicu odmah zapjevaše u narodnom melosu „Oj župniče i vi mladi s njime, primite pozdrav iz Hercegovine“. I odmah se stvori lijep i prijateljski ugođaj, a u njihova župnika poletješe suze radosnice, što je i sam poslije priznao u pozdravnom govoru, jer je i on porijeklom iz Hercegovine. Zatim su nas lijepo počastili, a nema šta nema na stolovima, od hrane i pića, pa do slatkiša i voća, samo biraj, a i oni stalno nanose po stolovima.

Nakon okrjepe, krenuše pozdravi, najprije nas pozdravlja animatorica ovoga susreta Ana Marija Hrvat, pa župnik don Mato i zatim nam predstaviše svoju župu u slici i riječi. Poslije smo se i mi gosti predstavljali župa po župa, najprije Zagreb, pa Čeljevo, pa naša župa, naš župnik don Rajko je pozdravio cijeli skup i goste i domaće, zahvalio organizatorima skupa sa župnikom na odličnoj organizaciji i veličanstvenom prijemu i ustvrdio da će svi domaćini budućih susreta od njih prepisivati kako se ovakvi skupovi organiziraju. Uslijedio je obostrani smijeh i pljesak. Potom su naši mladi Roko i Matea u prozi i rimi vrlo simpatično predstavili našu župu, a Mia je predala tablu s nazivom i amblemom župe. Kad su naši mladi na kraju pozdrava, pozvali sve okupljene da nam dođu u kršnu i lijepu Hercegovinu, onda su Karlo i Ivan uz harmoniku i gitaru intonirali, a svi okupljeni prihvatili pripjev naše poznate hercegovačke pjesme „Kamen, krš i maslina….“, nakon čega je čitava dvorana skandirala „Hoćemo još…“, onda je Jure zapjevao nekoliko mješanih bećaraca „Prijatelji ovdje sa svih strana, primite pozdrav od Bjelopoljčana…“, na čemu smo dobili dugi pljesak. Zatim smo, po želji organizatora, svi zajedno uz harmoniku i gitaru zapjevali nekoliko hercegovačkih pjesama na opće zadovoljstvo svih okupljenih. Poslije su organizirane vani ispred Doma igre za mlade kroz upoznavanja i razne sadržaje prilagođene mladima. Nakon svega bogatog programa, opet su nam domaćini ponudili obilat ručak s raznim domaćim specijalitetima. Prije samog polaska domaćini su pripremili darove za sve gostujuće župe koje je podijelila gospođa načelnica uz prigodne riječi pozdrava i dobrodošlice, a onda su se domaćinima obratili i naši predstavnici pa je nekoliko riječi zahvale uputio čeljevski župnik don Ivo, zatim i naš župnik don Rajko i krenuli smo prema autobusu koji je bio parkiran u dvorištu Doma. Kod autobusa su nas već čekali volonteri s hranom i pićem za puta, što nas je opet sve ugodno iznenadilo. Uđoše s nama i neki od volontera i krenusmo za Bjelovar, pod vodstvom druge Anamarije, koja će nam biti vodič u Bjelovaru i na Igralištu pod sv. Misom.

Kad smo stigli u Bjelovar počela je padati kiša i nije prestajala dok nismo pošli kućama. Organizatori su nam podijelili kabanice pa su svi mladi, a bilo nas je 7.200, dobili kabanice i tako smo prošetali gradom ispred štandova postavljenih po Trgu za ovu prigodu. Moglo se konzumirati hrana i piće, nabaviti prigodne suvenire, a na pozornici se stalno odvijao predviđeni program.

U 15,00 sati svi smo se pješice uputili prema Igralištu gdje će se slaviti sv. Misa. Kiša ne prestaje, ali je raspoloženje na visini, mladi su to ljudi kojima raspoloženje ne može ništa pokvariti. Na Igralištu je bila prigoda za sv. ispovijed, a na pozornici se odvijao duhovni program.

U 17,00 sati započela je sv. Misa. U procesiji su do oltara došli biskupi i svećenici, a sveto misno slavlje predvodio je i prigodnu propovijed održao mjesni bjelovarski biskup mons. Vjekoslav Huzjak. Za vrijeme sv. Mise pjevao je biskupijski mješoviti zbor, praćen raznim glazbenim instrumentima. Na početku sv. Mise biskup domaćin je sve pozdravio i svima zahvalio na dolasku, a organizatorima i volonterima na dobroj organizaciji. Za vrijeme sv. Mise dosta se mladih pričestilo, a svi su dostojanstveno sudjelovali u misnom slavlju. Na kraju sv. Mise skupu se obratilo, uz biskupa domaćina, nekoliko uglednih crkvenih dostojanstvenika, a onda je proglašen sljedeći domaćin Susreta mladih Gospićko-Senjska biskupija na čelu s biskupom mons. Zdenkom Križićem i sv. Misa je završila „Lijepom našom“ i svečanim blagoslovom.

Poslije sv. Mise, zbog kišnog vremena, nije upriličen predviđeni duhovni program, nego smo se svi polako uputili svojim kućama. Naša voditeljica Anamarija dopratila nam je autobus do Igrališta, tako da nismo morali puno pješačiti, kao u dolasku. Pozdravismo se s domaćinima i zahvalismo im na svemu lijepom što su učinili za nas na ovom Susretu i odmah u autobus. Župnici su nam blagoslovili put i zahvalili Bogu na svemu čime nas je obdario na ovom skupu. Malo smo se okrijepili jelom i pićem i započela je pjesma i veselje koje nije prestajalo za vrijeme čitavog putovanja.

Opet usput pokoje stajanje, osvježenje i u 4,30 sata u nedjelju ujutro stigosmo u Bijelo Polje. Pozdravismo se s mladima iz Čeljeva, iznesosmo stvari iz autobusa, pozdravismo se s našim župnikom, koji nam pripomenu da nas čekaju danas dvije nedjeljne sv. Mise u 9,00 i 11,00 sati pa da ne prespemo, a poslijepodne nas Folkloraše čeka generalna proba i nastup u Čitluku na manifestaciji „Dani berbe grožđa Brotnjo – 2022.“ Sve smo razumjeli i na sve smo se odgovorno odazvali. Bogu hvala na ovakvim susretima, koji nas sve obogate i uliju nam vjeru i nadu za kvalitetniji vjerski i mladenački život.

FOTOGALERIJA

VIDEO