Stolačko Folklorno društvo pozvalo je mlade iz Bjelopoljskog folklornog društva, momke iz Katoličke malo-nogometne lige, te članove Udruge Zemlja-Sunce, skupa s našim župnikom don Rajkom, na jedno poslijepodnevno, zajedničko, uzvratno, prijateljsko, druženje u Stocu u nedjelju, 23. listopada 2022.

Iz Bijelog Polja, od župne kuće, krenuli smo, župnik i nas 30-ak koliko nas je bilo slobodno, osobnim autima u nedjelju poslije pučke sv. Mise oko 13,00 sati. Na Nekropoli stećaka Radimlja u 14,00 sati čekali su nas prijatelji iz Stoca i odmah su nas pozvali u turističke prostorije gdje su nam pod stručnim tumačenjem Ivana Puljića-Pulje, prikazali kratki promotivni film o Radimlji i ostalim znamenitostima grada Stoca: Vidoštak, Daorson, Badanj, Nekropola stećaka Boljuni, bunar Neveš…

Poslije smo obišli Nekropolu Radimlja, te posjetili Spomenik na Radimlji podignut žrtvama Drugog svjetskog rata gdje je don Rajko progovorio nekoliko riječi i izmolio molitvu i odriješenje za pokojne i poginule. Nakon posjeta Radimlji krenuli smo u centar grada, ostavili auta u Ulici Hrvatskih branitelja te pješice uz postaje Križnog puta popeli se u stari grad Vidoški na brdašcu Križevac, uz koji su podignute postaje Križnog puta, a na vrhu Križevca stolački je puk 2000. godine podigao jubilarni križ. Don Rajko nam je usput pričao o povijesti ovoga kraja, te o Križevcu i njegovim znamenitostima. Na vrhu Križevca smo se kod križa pomolili i pogledali grad s njegovim okolišem, jer baš s ovoga mjesta puca lijep vidik na sve četiri strane svijeta.

Vraćamo se s Križevca i idemo na Igralište između Osnovne i Srednje škole u Stocu, gdje se pred brojnom publikom odigrala malonogometna prijateljska utakmica između mladih Stoca i Bijeloga Polja. Tu nam se pridružuju i zajednički prijatelji Boško i Josip iz Neuma sa svojim obiteljima. Atmosfera odlična, raspoloženje na visini, publika dinamična, svi naglašavaju, važno se družiti, a neka bolji pobijedi. Na prvom susretu u Bijelom Polju pobijedili su Stočani, a na drugom susretu ovdje u Stocu pobijedili Bjelopoljčani i na kraju svi zadovoljni. Sada krećemo prema župnoj crkvi i dvorani za Folklor gdje nas čekaju ostali domaćini njih 60-ak, među kojima su stolački Folkloraši, momci iz Katoličke malo-nogometne lige i počasni bivši članovi Folklora. Najprije su nas domaćini pozvali na osvježenje i okrjepu u dvoranu, a vani se na dva velika roštilja pripremalo glavno jelo. Odmah je krenula pjesma, bećarci, razgovor, šala, upoznavanja, simpatije…. Stvorio se vrlo lijep i opušten ambijent u kome smo se svi ugodno osjećali.

Poslije su organizatori skupa na čelu s predsjednikom Ivanom-Icom i voditeljem Željom pozvali sve nazočne u dvoranu. Željo je na početku sve lijepo pozdravio i zaželio svima srdačnu dobrodošlicu i ugodan boravak u Stocu, a onda je predao riječ predsjedniku društva Ici. I predsjednik je sve pozdravio, posebno prijatelje iz Bijeloga Polja i izrazio veliku radost što smo večeras svi zajedno, te naglasio da stolački Folklor ove godine obilježava svoju 20.-tu obljetnicu postojanja i djelovanja, na što je sva dvorana burno i slavljenički zapljeskala, zatim se okrenuo prema dumi Rajku, pa upitao kroz smjeh: „Dumo kad je to bilo“, a Dumo smijući se odgovori k’o iz katapulta: „To je bilo, nedjelja, 20. listopada 2002. u 17,00 sati, kad se okupilo 120 mladića i djevojaka i taj se broj zadržao dugi niz godina“, na što se opet prolomio i smijeh i pljesak.

Zatim je predsjednik rekao da je uprava Folklora donijela odluku da bi nekim osobama trebalo povodom ovoga velikog jubileja posebno zahvaliti, pa je dodao: „Najveću zahvalu dugujemo dumi Rajku koji ja alfa i omega ovoga Društva, osnovao nas, bio uz nas, vodio nas, obišli smo s njime mnoga mjesta i gradove u nastupima od preko 350 puta, a tako je isto nastavio i u Bijelom Polju, što nam je posebno drago“. Zatim je predao Dumi zahvalnicu i vrećicu s poklonima, na čemu se Dumo srdačno zahvalio i čestitao. Poslije su uslijedile zahvale i nagrade članovima Folklora koji su u Društvu od samog početka: Želji, Kristini, Ivici i Branki, što su okupljeni popratili odobravajućim pljeskom. A onda je predsjednik pozvao velike prijatelje i dume Rajka i stolačkog Folklora Boška i Josipa iz Neuma te im uručio i zahvalnice i darove i zahvalio im za sve što su učinili i što i danas čine za stolački Folklor, a kako su oni prijatelji i bjelopoljskog folklora čitava ih je dvorana pozdravila dugim pljeskom. Nakon toga je Ica zamolio Dumu da rekne nekoliko riječi i blagoslovi ovo zajedništvo. Dumo je još jedanput čestitao slavljenicima veliki jubilej, zaželio uspjeh i Božji blagoslov i ubuduće, istaknuvši da mu je drago da se javilo 27 novih mladih članova za Folklor, te izrazio veliko zadovoljstvo radom s društvom koje je po čitavom svijetu pronosilo slavu, župe, grada i cijele Hercegovine, i oduševljenje što su se ova dva mlada društva stolačko i bjelopoljsko povezala u prijateljstvu i djelovanju. Kroz stolačko folklorno društvo prošlo je preko 300 mladih i to je veliki duhovno-kulturni kapital. Zahvalio se i prijateljima iz Neuma koji su mu bili i Hrasnu, kad je došao kao mlad svećenik, desna ruka i to ostali do danas. Svima okupljenima i stočanima i bjelopoljcima i neumljanima zaželio je sretnu budućnost i Božji blagoslov u životu i radu. Zatim je Ica predmolio Očenaš, a Dumo blagoslovio, jelo, piće i sve nazočne da ostanu u trajnom prijateljstvu do Sudnjega dana.

Poslije se nastavila zajednička i obilata gozba uz ugodan razgovor, nema šta nema na stolovima, a nije trebalo dugo čekati da opet krene, pjesma, kolo, bećarci, harmonika, gitare. Kako je bilo lijepo pogledati veliko narodno kolo u pjesmi pred crkvom i mlade kako vole i njeguju svoje kulturno blago u lijepim narodnim običajima, svi smo k’o jedan u zajedništvu i pjesmi, baš onako kako i dolikuje hrvatskoj, katoličkoj mladeži. Stolački župnik don Ljubo je tih dana bio u Zagrebu, na već unaprijed ugovorenim terminima, ali je sve pozdravio i svima izrazio srdačnu dobrodošlicu.

Sve ovo zabilježiše mnogi nazočni mobitelima da se ne zaboravi, pa izabrasmo ponešto za objavu. Obogaćeni prijateljskim susretom i nezaboravnim zajedništvom, zahvalismo se domaćinima, posebno Ici i Želji, na dobroj organizaciji i lijepom prijemu i u večernjim satima, vratismo se zadovoljni u Bijelo Polje u nadi i želji da se uskoro opet što ovako lijepo dogodi. Bogu hvala!

FOTOGALERIJA

VIDEO