HKUD „Bijelo Polje“ nastupilo je na „22. Dubravskim susretima“ na Aladinićima u utorak, na Svisvete, 1. studenoga 2022. Društvo se u 9,00 sati okupilo pred župnom kućom u Bijelom Polju, gdje smo obavili generalnu probu i u 9,45 sati krenuli osobnim autima prema Dubravama. U Dubrave smo došli prije sv. Mise koja je slavljena u 11,00 sati u župnoj crkvi Svih Svetih, patron župe, na kojoj smo sudjelovali i mi bjelopoljski folkloraši, a tu smo se susreli i s prijateljima iz stolačkog folklornog društva.

U 12,30 sati organiziran je Mimohod svih društava od Osnovne škole u Crnićima do Župne crkve. Usput smo svi ponešto zapjevali i odradili pokoju koreografiju, a mi smo na centru Aladinića zaigrali trusu. Kad smo došli pred crkvu, već nam se tu priključio i naš župnik, koji je nakon odsluženih sv. Misa u Bijelom Polju došao k nama na Aladiniće.

Društva su prelazila preko vanjske pozornice najavljivana od voditelja i svako je društvo zapjevalo po jednu pjesmu. Kad su voditelji najavili nas iz Bijeloga Polja, Jure je započeo a svi složno prihvatili miješani bećarac: „Bijelo Polje na Neretvi mjesto, tu volimo zapjevati često“, zašto smo dobili gromoglasan pljesak okupljenog puka. Nakon Mimohoda krenuli su nastupi istim redoslijedom kako se išlo u Mimohodu. Domaćini su nastupili prvi i otvorili „Dubravske susrete“. Kad je došao naš red, voditelji su nas najavili:

Sada će nam se predstaviti: HKUD „Bijelo Polje“ Mostar. „HKUD „Bijelo Polje“ Mostar, osnovano je 18. III. 2022. god., u župnoj dvorani u Bijelom Polju, točno prije 7 mjeseci, kad se, na poziv dume Rajka, okupilo 50 mladića i djevojaka iz župe i taj je broj ostao nepromijenjen do danas. Društvo je sastavni dio župe Potoci-Bijelo Polje, a okuplja isključivo mladiće i djevojke bjelopoljske župe. Broje, dakle, 50 članova, a danas je ovdje jedna skupina Društva. Društvo njeguje, pjeva, pleše, svira, igra i promovira pjesme i običaje Hrvata bjelopoljskog kraja. U Društvu postoje razne sekcije u kojima sudjeluju svi članovi. Nastupili su do sada desetak puta. Iako mladi, već su kao gosti pozvani na nekoliko budućih Folklornih susreta. Danas će se ovdje u Dubravama predstaviti: bećarcima, miješanim i muškim, rodoljubnom pjesmom, pjesmom u kolu i trusom. Poslušajmo ih!

Nakon najave, naše je Društvo nastupilo na pozornici, izvelo najavljeni program i pobralo simpatije i više puta ponovljeni pljesak okupljenog mnoštva. Poslije nastupa dočekao nas je i naš župnik pred pozornicom, čestitao i rekao da je bilo za desetku, nakon toga smo se presvukli u civilnu robu s bijelim majicama s natpisom našega Folklora.

Kad je završio službeni dio programa, otišli smo zajednički na domjenak u župnu dvoranu, gdje nam se priključio i naš Dumo, tu smo zapjevali i nekolika bećaraca naizmjence s ostalim društvima i pošli vani pred crkvu na pučko slavlje koje je predvodila grupa „Konoba“ iz Mostara, s kojima je poslije zapjevao i naš „Ćana“ iz Bijeloga Polja. U večernjim satima vratili smo se zadovoljni u Bijelo Polje zahvalni Bogu na ovom susretu i na ovakvim prijateljskim druženjima.

VIDEO