Svečanom sv. Misom i komemoracijom dostojno je obilježena 29. obljetnica razmjene hrvatskih logoraša u Potocima-Bijelo Polje, u petak, 2. prosinca 2022. U 18,00 sati u bjelopoljskoj župnoj crkvi slavljena je sv. Misa, koju je predslavio župnik don Rajko uz koncelebraciju bivšega župnika don Josipa. Za vrijeme ulazne pjesme, predstavnici logoraša unijeli su upaljenu svijeću s hrvatskom trobojnicom i grbom i postavili je pred oltar. Vjernici su dobro popunili župnu crkvu, pod sv. Misom pjevao je Veliki župni zbor, a mladi su čitali i posluživali. Na početku sv. Mise župnik don Rajko je sve nazočne srdačno pozdravio i okupljenima se prigodno obratio sljedećim riječima:

Pozdravljam našega don Josipa, dugogodišnjeg bjelopoljskog župnika i sve vas draga braćo i sestre okupljene na ovoj sv. Misi koju prikazujemo za naše logoraše pokojne i preživjele. Ovo je danas, 2. prosinca 2022., 29. obljetnica razmjene hrvatskih logoraša u Bijelom Polju. Poslije sv. Mise imat ćemo kod Spomenika podignutog žrtvama Drugog svjetskog i Domovinskog rata župe Potoci – Bjelo Polje, komemoraciju žrtava logoraša naše župe, gdje ćemo im polaganjem vijenaca, paljenjem svijeća i molitvom iskazati zahvalu i poštovanje, a nakon toga u našem Emausu bit će Projekcija arhivskih snimaka razmjene logoraša i poslije prigodno druženje u našoj župnoj dvorani.

Logor za Hrvate osnovan je u Osnovnoj školi u Potocima-Bijelo Polje, nakon 30. lipnja 1993. godine kada je došlo do izdaje od strane Bošnjaka koji su do tada bili pripadnici HVO-a, te je nakon toga uslijedilo zarobljavanje Hrvata pripadnika HVO-a i domicilnog hrvatskog stanovništva u naseljima sjevernog dijela grada Mostara.

Ukupno se u Logoru nalazilo 106 Hrvata, većinom civilnog puka, od čega 12-ero djece do 15 godina života.

Ubijeno je ukupno 7 logoraša, nasilno na prvoj crti 5 logoraša, a 2 logoraša u unakrsnoj vatri jer su bili živi štit, a na prisilni rad na prve crte razgraničenja vođeno je preko 35 zatočenika. Donosimo popis sedmorice ubijenih Hrvata logoraša: Marko Bilić, Stjepan Bilić, Tomislav Brajković, Žarko Drinovac, Marko Sesar, Ljubo Škobić, Stanko Zovko. Do sada je u ovih 29 godina od razmjene do danas umrlo 58 logoraša, samo iz Osnovne škole Potoci. U Logoru su vršeni stravični zločini, premlaćivanja logoraša, dok ne bi ostali bez svijesti, mučenja na različite načine, silovanja žena i surovog ponižavanja…

Pripadnici HVO-a uglavnom su dalje odvođeni u Logor, IV. Osnovne škole u Mostaru gdje su dalje surovo mučeni.

Za Logor Osnovne škole u Potocima pred Sudom BiH optuženo je pet osoba, konačnom presudom Apelacijskog odjeljenja Suda BiH od 2018. godine osuđene su 3 osobe na ukupno 26 godina zatvora za ratni zločin protiv civilnog stanovništva prema KZ bivše SFRJ. Ne ponovilo se nikad više nikomu!

Braćo i sestre, ovu sv. Misu prikazujemo za sve pokojne i poginule logoraše i za one koji su preživjeli sve strahote logora, molit ćemo za njih i njihove obitelji, da dobri Bog pokojnima udijeli mjesto u nebeskom Kraljevstvu, a živima utjehu u vjeri i blagoslov u životu. A sada vas pozivam sve, na početku ove sv. Mise, pokajmo se iskreno za sve svoje grijehe da možemo čista srca i duše proslaviti ova sveta misna otajstva.

Nakon župnikova uvoda slijedila je dalje sv. Misa uobičajenim redom, uz skladno sudjelovanje puka Božjega u molitvi i pjesmi.

Na kraju sv. Mise župnik je, u dogovoru s organizatorima, sve okupljene pozvao na prigodnu komemoraciju kod Spomenika, zatim u Emaus na film o razmjeni logoraša, pa u župnu dvoranu na zajedničko i prijateljsko druženje. Na početku filma u Emausu, na poziv voditeljice, nazočnima se, prigodnim riječima, obratio gosp. Željko Mikulić, predsjednik HULDR-a HNŽ, gdje je iznio mnoge pojedinosti iz teškog logoraškog života našega naroda, te osobnu svoju logorsku patnju koju je doživio sa svojim prijateljima. Nakon filma, koji je zaista bilo jezivo gledati, okupljenima se obratio i bivši bjelopoljski župnik don Josip Galić, koji je napisao i knjigu na temelju svjedočenja preživjelih logoraša „Transverzala zla“. Sve je, hvala Bogu, prošlo dobro organizirano, lijepo i dostojanstveno, kako to i odgovara ovakvim skupovima, na opće zadovoljstvo svih nazočnih.