U treću subotu Adventa, 10. prosinca 2022. u župi Potoci-Bijelo Polje organiziran je veličanstven adventski događaj, svečano je blagoslovljen i održan „Advent u Bijelom Polju 2022“. Bjelopoljski mladi, predvođeni dr. Mateom Aničić i župnim Folklorom, uključujući i mnoge župljane, u dogovoru sa župnikom don Rajkom Markovićem dobro su se pripremili za ovaj skup.

Na športskom Igralištu kod župne crkve uz angažman aktivnih župljana Nikše, Marinka i mladih, postavljeni su šatori s plinskim grijanjem i visokim stolovima, pozornica, razglas, štandovi, a sve lijepo i ukusno ukrašeno. Organizirana je raznolika gastro-ponuda domaćih delicija: kobasice, fritule, uštipci, slastice, zatim kuhano vino, sokovi, voda i druga razna pića. Sve je bilo spremno do 19,00 sati. U večernjim satima počeli su se prikupljati najprije domaći župljani, pa naše časne sestre Franjevke, a pristizali su i mnogi gosti i prijatelji sa svih strana.

Kad su šatori i Igralište bili skoro popunjeni Božjim pukom, u 19,30 sati voditeljica programa Sara Raič sve je lijepo pozdravila i najavila bogat program adventske večeri, zatim je pozvala bjelopoljskog župnika da pozdravi i blagoslovi sve nazočne, te otvori Večer adventskog druženja. Župnik je s ministrantima izišao na pozornicu te srdačno pozdravio sve nazočne, najprije organizatore ove večeri i zahvalio im, pa domaće vjernike, zatim je pozdravio goste iz Stoca, Mostara, Neuma, Hrasna, Ljubuškog, Čapljine…. i ostalih okolnih gradova i mjesta. Poslije je najavio što se sve nudi te večeri za okrjepu, a sve je humanitarnog karaktera, ako tko što želi darovati neka stavi u prigodne kasice. Zatim je pozdravio izvođače večerašnjeg programa: HKUD „Bijelo Polje“, HKUD „Stolac“, Djecu iz OŠ Vojno, Mušku klapu „Trs“ Mostar, Djevojačku skupinu „Angelus“ Stolac, Petru Zovko, Andreja, Antu i Karla te Tamburaški sastav Esminger, predvođen našim Davorom Kožulom. Poslije je župnik izmolio blagoslovnu molitvu, sve blagoslovio, svima zahvalio i okupljenima zaželio lijepu i ugodnu bjelopoljsku Adventsku večer, te zaključio: „Ovaj Advent u Bijelom Polju 2022. proglašavam otvorenim“.

Večer je otvorio bjelopoljski Folklor „Božićnim veselanjem“, stari pučki način slavljenja predbožićnog i božićnog vremena, svojstven samo hercegovačkim Hrvatima. I slavlje je krenulo na radost svega okupljenog mnoštva, uz pjesmu, zajedničko druženje, razgovor, čašćenje, a zapjevao se i zajednički bjelopoljsko-stolački bećarac, te stare i lijepe narodne pučke pjesme, na radost svega okupljenog puka. Radosti i veselju nije bilo kraja. Bjelopoljsko zajedništvovanje nastavljeno je dugo u noć u ugodnoj i lijepoj adventskoj atmosferi. Da se sve ovo ne zaboravi pobrinuo se fotom i kamerom stolački foto-studio „Sliko“, a događaj je zabilježila i RTV HB i objavila u svojim emisijama. Bogu hvala na ovakvim radosnim i nezaboravnim susretima!