Na kraju građanske godine, u subotu, 31. prosinca 2022. u 17,00 sati slavljena je sv. Misa – Zahvalnica u bjelopoljskoj župnoj crkvi Presv. Srca Isusova. Sv. Misu predvodio je i okupljenom puku na početku prigodnu riječ uputio župnik don Rajko. Naglasio je, kako je lijepo kad znamo jedni drugima reći „hvala“, djeca roditeljima, roditelji djeci, prijateljima, susjedima, radnim kolegama…., a pogotovo je lijepo kad znamo Bogu reći „hvala“, e ovo je trenutak kad ćemo Gospodinu Bogu u svom srcu izreći veliko hvala za sva dobra i sve milosti koje nam je udijelio u protekloj godini, a na kraju Mise to ćemo učiniti zajednički.

Pod sv. Misom pjevao je Veliki zbor, misna čitanja pročitali mladi, a oko oltara posluživali ministranti. Na kraju sv. Mise svi smo zajedno u znak zahvalnosti otpjevali svečani „Tebe Boga hvalimo“ zahvalili Bogu na svim dobročinstvima kojima nas je obasipao kroz sve dane prošle godine. Na Novu Godinu – Mariju Bogorodicu, 1. siječnja 2023. kako je ove godine bila nedjelja, slavljene su po običaju dvije sv. Mise, rana u 9,00 sati i svečana sv. Misa u 11,00 sati u župnoj crkvi u Bijelom Polju. Crkva dobro popunjena narodom Božjim, a i plato pred crkvom, pjevači, mladi i ministranti sudjelovali su svojim službama u sv. Misi.

Župnik je na početku sve pozdravio i svima čestitao Novu Godinu, te na čitavu župu zazvao Božji blagoslov, da nas Gospodin čuva, štiti i brani u sve dane nastupajuće godine, a da Gospodin i našemu hrvatskom narodu udijeli sretniju i vedriju budućnost.

Zatim je župnik i službeno objavio: Braćo i sestre, u subotu, 31. prosinca 2022. na Staru godinu u Vatikanu, u 9,34 sati, u 95.-oj godini života preminuo je Papa u miru Benedikt XVI. Nakon anđeoskog pozdravljenja u podne po odredbi naših biskupa zazvonila su sva naša zvona sa svih župnih crkava u znak poštovanja prema Velikom Papi, koji je volio naš hrvatski narod, a posebno je cijenio našeg blaženog kardinala Alojzija Stepinca. Sprovod će biti u četvrtak, 5. siječnja kad će opet nakon anđeoskog pozdravljenja u podne zazvoniti 5 minuta sva župna zvona čitavoga katoličkog svijeta i pozvati vjerni puk na molitvu te tako iskazati poštovanje ovom cijenjenom Papi. Sv. Misa služit će se na dan sprovoda u našoj katedrali u Mostaru u 18,00 sati. Pokoj vječni daruj mu Gospodine….

Poslije Evanđelja u propovijedi župnik je naglasio kako je ovaj dan, uz slavlje Marije Bogorodice, Crkva proglasila „Danom mira“, a mir nam je uvijek potreban i nema mira bez Božjega mira. Isus nam je podario mir i ostavio mir i često apostole pozdravljao: Mir vama, Mir s vama, pa neka Kristov mir prebiva u srcima našim kroz čitavu Novu godinu, naglasio je župnik u prigodnoj propovijedi.

Na kraju sv. Mise župnik je pročitao statistiku u župi, te kratko prešao sve bitne značajke župe, od osnutka pa do stanja u današnjim maticama, te iz stoljetnog kalendara pročitao i kakvo nas vrijeme očekuje u 2023. godini. Statistiku su vjernici s velikom pažnjom poslušali i poslije sv. Mise prokomentirali. Poslije Mise svijet se neko vrijeme zadržao pred crkvom u međusobnom čestitanju, a onda se razišao svojim kućama na obiteljski ručak.

Zahvalnica