Čista srijeda-Pepelnica, 22. veljače 2023. u bjelopoljskoj župnoj crkvi Presvetoga Srca Isusova proslavljena je vrlo dostojanstveno, kako i dolikuje ovom svetom danu na početku korizme. Svečana sv. Misa slavljena je u 17,00 sati, a pola sata prije sv. Mise bjelopoljski župnik don Rajko ispovijedao je vjernike, koji su ovu korizmu htjeli započeti čista srca i duše uz svoje osobne korizmene odluke.

Puna crkva puka Božjega, pun kor pjevača, a ministranti okitili oltar kao najljepše cvijeće. Župna crkva vrlo lijepo aranžirana s korizmenim simbolima koji će kroz korizmu vjerni puk poticati na razmišljanje i obraćenje.

U 17,00 sati župna zvona su najavila početak sv. Mise, ministranti i naš bogoslov Tomo sa župnikom izlaze na oltar, a čitava crkva predvođena Mješovitim župnim zborom punim zanosom srca i duše pjeva pučku korizmenu pjesmu: „Ja se kajem Bože mili“. Župnik pozdravlja sve nazočne vjernike i poziva ih na dostojno držanje i skrušeno kajanje, te na početku sv. Mise blagoslivlje pepeo koji je nastao spaljivanjem maslinovih grančica od Cvjetnice. Čitava crkva pristupa pepeljanju uz pobožno pjevanje korizmenih pjesama. Mladi iz župe čitaju misna čitanja i molitvu vjernika. Poslije pročitanog Evanđelja, župnik upućuje vjernicima prikladnu propovijed na početku korizme. Čitavu župu poziva na obraćenje i životnu inventuru, da u korizmi uočimo svoje mane i nedostatke, da vježbamo svoj karakter, da znamo reći samima sebi, ovo hoću, a ovo neću, te da se tako popravimo i iz korizme iziđemo bolji i zadovoljniji, kako bi nam onda Uskrs bio draži i sadržajniji. Većina okupljenog puka pristupa sv. pričesti uz nastavak pjevanja korizmenih pjesama.

Na kraju sv. Mise župnik sve poziva na korizmenu pokoru, post, molitvu i djela ljubavi, te redovitu sv. Misu kako nedjeljama, tako i radnim danima, a poseban poziv upućuje vjernicima na uobičajenu pobožnost „Križnoga puta“ svakim korizmenim petkom u 17,00 sati. Korizma u Bijelom Polju započela je poticajno uz dobar odaziv župljana, pa se nadamo i dobrim duhovnim plodovima na kraju korizme.