I ove godine Veliki Četvrtak u Bijelom Polju proslavljen je vrlo dostojanstveno i svečano. Na početku sv. Mise u dobro popunjenu crkvu vjernika ušla je svečana procesija iz sakristije pa okolo crkve na glavna vrata, na čelu s križem, svijećama, ministrantima, ovogodišnjim Prvopričesnicima, apostolima – bjelopoljskim mladićima, njih 12 i župnikom. Ulaz procesije pratili su prikladnom pjesmom župni pjevači s kora. Svi nazočni vjernici su skladno i pobožno sudjelovali u sv. Misi Večere Gospodnje.

Na početku je župnik don Rajko sve lijepo pozdravio i naglasio da se večeras spominjemo uspostave dvaju sakramenata sv. Euharistije i Svećeničkog reda. Pozdravio je Apostole, Prvopričesnike i njihove roditelje, časne sestre, ministrante, pjevače, te sav okupljeni puk Božji i sve pozvao na molitvu i skrušeno kajanje. Misna čitanja, vrlo lijepo i razgovjetno, pročitali su Prvopričesnici. Poslije evanđelja župnik je nazočnima uputio prigodnu propovijed, te rastumačio svu tajnu i poruku ove svete večeri.

Nakon toga je, po ustaljenom kršćanskom običaju, oprao apostolima-bjelopoljskim mladićima noge. Potom su se okupljenom puku predstavili ovogodišnji Prvopričesnici, njih 12; 7 dječaka i 5 djevojčica, što je okupljeni puk s oduševljenjem pratio i naše predstavljače prikladnim pljeskom nagradio. Oni će po prvi put u svom životu primiti Prvu sv. pričest na Mali Uskrs, 16. travnja ove godine. Nakon predstavljanja slijedila je Molitva vjernika, koju su izrekli naši Prvopričesnici.

Na kraju sv. Mise župnik je svim Prvopričesnicima podijelio male kruščiće kao simbol Velikog Četvrtka i ustanovljenja sakramenta sv. Euharistije, nakon čega su i svi ministranti i apostoli dobili prigodne kruščiće, zatim je najavio obrede Velikog Petka koji počinju u 18,00 sati, te pozvao svu župnu zajednicu na zajedničko sudjelovanje. Poslije Zborne molitve, župnik je prenio Presveti Sakramenat na pokrajnji oltar uz pjesmu „Usta moja“, a završili s „Divnoj dakle“. Svi su ostali neko vrijeme u šutnji i osobnoj molitvi, a onda su se vjernici u tišini razišli svojim kućama, a crkva je za molitelje i dalje ostala otvorena. Apostoli i ministranti krenuli su sa župnikom u sakristiju, a onda su Apostoli sa svojim župnikom navratili u župnu kuću na prigodno čašćenje uz ugodan razgovor.

Nakon obreda u župnoj crkvi u noći s Velikog Četvrtka na Veliki Petak, 6. na 7. travnja 2023. od 20,00 do 8,00 sati ujutro upriličeno je cjelonoćno dvanaestsatno klanjanje, koje su predvodili mladi iz župe. Klanjanje je organizirano, poslije svečane sv. Mise-Večere Gospodnje u crkvi, na pokrajnjem Malom oltaru, gdje je prenesen Presveti Oltarski Sakramenat. Najprije su pred Presveto klekli župnik i ministranti, te molitvom otvorili svečano bdijenje, a onda su se svakih pola sata izmjenjivali mladi kao počasna straža uz Isusa, u bdijenju i molitvi. Preko stotinu mladih iz župe javilo se dragovoljno ovih dana za dežurstvo kako bi aktivno sudjelovali u ova dva milosna čina u župi, klanjanju na Veliki Četvrtak i molitvi uz Isusov grob na Veliku Subotu.

Klanjanje su do ponoća predvodili Apostoli, zatim ostali mladi iz župe, kako se tko ovih dana javljao, a svi obučeni u dolične tunike. Čitavu se noć izmjenjivao narod u crkvi klečeći i moleći u tišini srca svoga za razne svoje potrebe. Dolazili su pojedinci, bračni parovi, čitave obitelji, razne skupine i grupice, a posebno su ugodno svojom aktivnošću i velikom posjećenošću iznenadili mladi iz župe. Ovo je zaista bila milosna noć za našu župu Bijelo Polje, u kojoj nam je sigurno dobri Bog podario mnogo dobra, na čemu smo mu posebno zahvalni. Posljednjih pola sata ujutro od 7,30 do 8,00 sati klanjanje su predvodili i završili župnik i ministranti.

Na Veliki Četvrtak, prije podne, u našoj katedrali, u 11,00 sati slavljena je sv. Misa Posvete ulja, na kojoj su sudjelovali hercegovački svećenici sa svojim biskupom Petrom, a ministriralo je 40-ak ministranata, među kojima je bilo i nekoliko naših iz Bijeloga Polja. Veliki Petak provodimo u molitvi i sabranosti u svojim obiteljima do poslijepodnevnih obreda, koji počinju u 18,00 sati.