Župno HKUD „Bijelo Polje“ proslavilo je u nedjelju, 23. travnja 2023. svoju 1. obljetnicu postojanja i djelovanja. Naime, Društvo je osnovao župnik don Rajko u petak, 18. ožujka 2022. u 20,30 sati na Osnivačkoj skupštini i prvoj probi u župnoj dvorani u Potocima, te od tada stručno vodi i duhovno prati ovo mlado društvo. Tada je na prvi susret došlo 50 mladića i djevojaka bjelopoljske župe i taj se broj s malim izmjenama zadržao do danas.

Početkom ove godine Društvo je registrirano, pod vodstvom predsjednika Skupštine izabran je Upravni odbor, Nadzorni odbor, predsjednik društva i tajnica društva. Kako je prva obljetnica padala u korizmi, Društvo se sa župnikom odlučilo na svečanu proslavu u Treću uskrsnu nedjelju, 23. travnja 2023. s početkom u 18,00 sati u krugu bjelopoljske crkve i župne kuće. Tako je i bilo, najprije smo sudjelovali na nedjeljnim sv. Misama u 9,00 i 11,00 sati, pod kojima smo čitali misna čitanja, a pod sv. Misom u 9,00 sati predvodili liturgijsko pjevanje i zahvalili Bogu na svim dobročinstvima kojima nas je obdario u ovoj godini dana.

Poslijepodne momci donesoše roštilje, frižidere, hranu, piće, djevojke donose kolače, pecivo, ma priprema se prava fešta za pamćenje. Na ovu našu prvu svečanost pozvali smo u goste naše drage prijatelje HKUD „Stolac“ iz Stoca i frendove iz Neuma. Kako se već godinu dana poznajemo i zajednički prijateljujemo i nastupamo odmah se na samom početku večeri stvorila lijepa i rekreativna atmosfera uz čašicu pića i razgovora, pa se i zajednički zapjevalo, a onda se pred župnom kućom spontano uhvatilo veliko kolo, krenuše bećarci: muški, ženski, miješani, pjesme, veselju kraja nije bilo.

Međutim, kako je večera bila pripravljena, pa da se ne ohladi, domaćini pozvaše sve okupljene u dvoranu na zajedničko blagovanje. Župnik predmoli molitvu, svi glasno prihvaćamo, a onda župnik sve blagoslovi i nas i jelo i domaćine i goste i prijatelje i zaželje svima da se ovo prijateljevanje i zajedništvovanje, s Božjim blagoslovom, nastavi do konca svijeta. Kako se večera primicala kraju, župnik je dao znak, ustao, sve pozdravio te održao prigodno slovo povodom ovog prvog folklornog slavlja, prošavši nakratko kroz povijest društva. Prisjetio se kako je to bilo prije godinu dana kad smo se prvi put okupili u ovoj dvorani i započeli s folklorom na opće zadovoljstvo i nas mladih i ostalih župljana, te u vrlo kratkom vremenu uz sponzore i dobročinitelje sašili nošnju, organizirali i bili domaćine prve „Večeri folklora“ u Bijelom Polju u prvu večer trodnevnice na čast Presvetom Srcu Isusovu, patronu župe. Tada smo pozvali 10 društava u goste i svi su se rado odazvali i od tada do sada imali smo 12 kvalitetnih nastupa, gdje smo vrlo lijepo i ponosno predstavili svoju bjelopoljsku župu.

Župnik je nastavio dalje, u sklopu Folklora djeluju nekolike sekcije: Katolička malonogometna liga, Apostolski zbor, Župni zbor Mladih, Župni čitači, a kako bude vrijeme odmicalo pojavljivat će se i ostale skupine prema potrebi župe. Zatim je zahvalio folklornom društvu iz Stoca, koje već 20 godina uspješno djeluju u promicanju kulturne baštine svoga kraja i čestitao im 11.-tu obljetnicu Zbora „Mladi“ koji redovito pjeva na svim većim svetkovinama i nedjeljama u stolačkoj župi. Posebno se zahvalio frendovima iz Neuma, Bošku i Josipu s obiteljima, koji su s don Rajkom osnovali župni Folklor i razne druge pjevačke skupine župe Hrasno, a danas žive i rade u Neumu, pozivali su nas u goste u Neum, a nama su podrška od prvoga dana, prate nas na našim nastupima, a Josip na župnom i drugim portalima objavljuju sve naše nastupe u slici i riječi i skupa sa Stočanima pravi su nam prijatelji.

Župnik je najavio i ovogodišnji naš nastup na Đakovačkim vezovima, najpoznatijoj smotri Folklora u ovom dijelu Europe, te dogodišnje gostovanje u Welsu u Austriji kod naših Hrvata. Na kraju je Domaćinima čestitao prvu obljetnicu, a svima i domaćima i gostima zaželio sretnu i blagoslovljenu budućnost s dosta nastupa i lijepih druženja, što su svi okupljeni s oduševljenjem prihvatili i dugim pljeskom pozdravili.

Dok je oduševljenje trajalo uz poklike i ovacije do župnika je s jedne strane došao predsjednik Jure, a s druge strane tajnica Mia i članica Upravnog odbora Matea iz čega se vidjelo da se još nešto sprema, pa je Mia vrlo lijepo u svečanom tonu slavljeničkim govorom sve pozdravila: župnika, domaćine, goste iz Stoca i frendove iz Neuma, svima zahvalila na dolasku i podršci, a domaćinima čestitala prvu obljetnicu.

Nakon pozdrava djevojke su uručile župniku zahvalnicu i prigodni dar i zahvalile mu uime svih članova na svemu što čini za ovo mlado bjelopoljsko društvo, zatim su i predsjedniku Društva Juri isto tako uručile i zahvalnicu i prigodni dar i zahvalile mu na velikoj požrtvovnosti i brizi oko Društva i da samo tako i dalje nastavi. A onda je slijedila posebna točka, na stol dolazi velika slavljenička torta s upaljenom svijećom, koju, kroz smijeh i pljesak okupljenih, zajednički gase župnik i predsjednik, a potom svečano režu tortu i predaju poslužiteljima na daljnje distribuiranje.

Zatim je župnik opet uzeo riječ i vidno ugodno iznenađen, biranim riječima zahvalio na pozdravima i darovima i njemu i predsjedniku, zahvalio na savršenoj organizaciji, još jednom čestitao obljetnicu, te naglasio kako se isplati s ovakvim mladima raditi i da je ponosan i na mlade i na sve što skupa s njime čine na promociji bjelopoljeske župe i bjelopoljskog kraja i da se puno učinilo u ovoj godini dana. Zahvalio je i prijateljima iz Stoca i Neuma i izrazio zadovoljstvo što je ovo prijateljstvo uspostavljeno i što neprekidno i kvalitetno traje. Nakon pozdrava, darova, govora i oduševljenja čitavoga skupa, druženje se nastavilo uz iće, piće, pjesmu i razonodu, ugodan razgovor i lijepe dosjetke i šale iz dosadašnjih nastupa i druženja.

Svečanu slavljeničku večer završili smo uz prijateljske pozdrave i želje da se nešto slično što prije dogodi pa da se opet sastanemo u dobru zdravlju i veselju, jer su nam ovakvi susreti svima potrebni. Bogu hvala na svim darovima kojima nas svakodnevno obasiplje i neka nas Božji blagoslov prati kroz čitav naš život!