U utorak, 13. lipnja 2023. u Bijelom Polju svečano je proslavljena Prva večer trodnevnice. Prije sv. Mise ispovijedalo je više svećenika, a svijet se okupljao u velikom broju, kako domaći tako i gosti i 10 HKUD-ova iz Lijepe naše i Hercegovine.

Svečanu sv. Misu u 19,00 s. u župnoj crkvi Presvetoga Srca Isusova u Bijelom Polju predvodio je i prikladnu propovijed okupljenom puku uputio don Nikola Menalo, generalni vikar, a pod sv. Misom pjevao je Zbor mladih bjelopoljske župe.

Nakon što su župna zvona najavila milozvučnim tonovima večerašnju svečanost, procesija je krenula iz sakristije prema ulaznim crkvenim vratima predvođena ministrantima koji su na čelu procesije ponijeli križ i svijeće, zatim su se uključili svećenici don Rajko Marković župnik i don Nikola Menalo generalni vikar, a pjevači su s kora intonirali ulaznu pjesmu „Spasitelju dobri Isukrste“, koju je sav puk zdušno prihvatio. Na početku sv. Mise slijedila je pobožnost Presv. Srcu Isusovu, pred glavnim oltarom, koju je predvodio generalni vikar, te izrečenom molitvom sav nazočni svijet posvetio Srcu Isusovu, a poslije molitve na sav puk, posebno na okupljene mlade, zazvao Božji blagoslov i sve ih blagoslovio. Nakon pobožnosti župnik je najprije pozdravio don Nikolu i zaželio mu srdačnu dobrodošlicu, što je svijet popratio srdačnim pljeskom, a onda je pozdravio sve svećenike, koji su ispovijedali, vjerničko mnoštvo, Folklore, pjevače, ministrante, te zamolio predvoditelja da započne misno slavlje i prikaže ga Bogu na čast, a nama na spasenje. Don Nikola je istim redom pozdravio sve nazočne i pozvao narod na iskreno kajanje, nakon čega je sv. Misa išla svojim redoslijedom.

Za vrijeme sv. pričesti pričešćivala su četvorica svećenika i puno se svijeta pričestilo, jer su svećenici ispovijedali i prije i za vrijeme sv. Mise. Na kraju sv. Mise župnik je zahvalio predvoditelju na predvođenju misnog slavlja, upućenoj lijepoj riječi riječi te što je ovim svetim činom otvorio Dane Srca Isusova u Bijelom Polju. Zahvalio je i svim sudjelovateljima u misnom slavlju, te pozvao sve na „Večer Folklora“ na Igralište poviše župne crkve, dok se Društva pred crkvom malo pripreme za svečani mimohod i nastup, a svijet dok se međusobno upita i pozdravi. Svećenici su nakratko svratili u Župnu kuću na osvježenje, a Folklori su se uputili prema pozornici.

U 20,00 s. započela je „Večer folklora“ u Bijelom Polju na vanjskoj pozornici na Igralištu. Svih 10 folklornih društava prošlo je u mimohodu ispred pozornice i predstavilo se nazočnom mnoštvu, a voditelji Josip i Matea sve su stručno i profesionalno najavljivali. Župnik don Rajko, na poziv voditelja, svo je nepregledno mnoštvo, lijepo i srdačno pozdravio, svima zaželio ugodnu i lijepu zabavu u bjelopoljskoj župi, te „Večer Folklora u Bijelom Polju 2023.“ svečano otvorio.

Nakon toga su krenuli nastupi Društava: HKUD „Bijelo Polje“ Mostar; HKUD „Stolac“ Stolac; HKUD „Katedrala“ Mostar; HKUD „Luke“ Višići; HKUD „Dubrave“ Aladinići; HKUD „Brotnjo“ Čitluk; HKUD „Prenj“ Prenj, HKUD „Rotimlja“ Rotimlja; HKUD „Višići“ Višići i Klapa „Stablina“ Ploče-Hrvatska. Poslije su voditelji lijepo vodili program i najavljivali svako društvo uz kratku Osobnu iskaznicu društva. Tijekom odvijanja programa voditelji su se uz zahvalu svim sponzorima i donatorima, posebno zahvalili Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske za pruženu financijsku potporu za organizaciju i održavanje “Dana Srca Isusova u Bijelom Polju 2023. godine”.

Poslije službenog nastupa don Rajko je svima zahvalio, te konstatirao kako je ovo bila večer hrvatske kulture, pjesme i narodnoga blaga, gdje su ova folklorna društva prezentirala ono najljepše povijesno-folklorno što imaju u svom kraju, zatim je podijelio svim sudjelovateljima u programu zahvalnice, župnu lozu iz murvova bureta, te misno vino-žilavku iz župnih podruma, a i mnoga su društva uzvratila svojim darovima.

Nakon podjele zahvalnica i darova, priređen je veličanstveni Vatromet od nekoliko minuta, na ugodno iznenađenje svega okupljenog mnoštva. Društva su, kako je koje nastupalo, tako išla na večeru u šator, a onda je uslijedila opća župna fešta koju je predvodila „Bjelopoljska grupa“ iz župe. Svi su se uključili u feštu, a posebno mladi, jer je odmah „grupa“ intonirala hercegovačku trusu, gdje se kolo nekoliko puta umotalo ukrug, što je davalo lijep dojam čitavoj fešti, a ostali je svijet uživao u pjesmi i razonodi te prijateljskom razgovoru i čašćenju hladnim pićima i jelima s roštilja. Sva ova lijepa svečanost, predvođena domaćim bjelopoljskim Folklorom, prošla je dostojanstveno, na opće zadovoljstvo svega nazočnog mnoštva.