U župi Potoci – Bijelo Polje svečano je obilježena Završnica „Lipanjske zore 2023.“ u ponedjeljak, 19. lipnja 2023. i tako je u neprekinutom nizu proslavljena 31. obljetnica Lipanjskih zora na ovim prostorima. Svečanu koncelebriranu sv. Misu u 19,00 sati predslavio je mjesni biskup Petar, a koncelebrirali su don Ivan Turudić, don Vinko Puljić, đakon Zvonimir Rezo i župnik don Rajko Marković.

U 19,00 sati zazvonila su župna zvona, a stjegonoše su u dva reda unijele u crkvu ratne zastave i poredali se u crkvi kao počasna straža, zatim je na glavna vrata ušla procesija s križem, svijećama i ministrantima, koncelebrantima i biskupom. Pjevači su s kora intonirali ulaznu pjesmu, a sav je puk prihvatio i zdušno pjevao i molio.

Na početku sv. Mise župnik je pozdravio biskupa, …..svećenike, hrvatske branitelje, sve nazočne goste i prijatelje, župljane, organizatore manifestacije i zamolio biskupa da započne sv. Misu i da u nju uključi naše poginule hrvatske branitelje, te sve pokojne i poginule iz naše hrvatske povijesti, našu sadašnjost i budućnost da nas Gospod Bog obaspe svim blagoslovima koji su nam u životu najpotrebniji. Biskup je uzvratio na pozdrave i on pozdravio sve istim redoslijedom kao župnik, pozvao narod na kajanje i sv. Misa išla je dalje svojim tijekom. Biskup je u nadahnutoj propovijedi prešao kratko tijek ratnih zbivanja na ovim prostorima, ali i pozvao okupljeni puk na optimizam, zajedništvo, vjeru u Boga i molitvu Gospodinu da nam dade snage da ostanemo na ovim prostorima koji su naši branitelji svojim životima obranili.

Nakon sv. Mise slijedio je protokol dalje po rasporedu. Komemoracija kod spomenika podignutog žrtvama Drugog svjetskog i Domovinskog rata, polaganje vijenaca, paljenje svijeća i biskupova molitva i blagoslov. Poslije je sav okupljeni svijet u mimohodu prešao na Igralište poviše župne crkve gdje se odvijao predviđeni program uz prigodne pozdrave i govore popraćen odgovarajućom glazbom domaćih svirača i pjevača. U programu je nastupilo i naše župno folklorno društvo s pozdravnim bećarcima u narodnom melosu. Svečanim vatrometom završio je službeni dio programa, a onda je slijedio rekreativni dio uz čašćenje, druženje i razgovor, popraćen glazbom domaćih glazbenika.

Bogu hvala na ovakvom jednom lijepom i dobro organiziranom skupu koji je priređen u čast našim poginulima, njih 107 iz Bijeloga Polja, ali i svim poginulim hrvatskim braniteljima s ovih hercegovačkih prostora kojima se u čast svake godine organiziraju Lipanjske zore.