HKUD „Bijelo Polje“ Mostar sa svojim župnikom don Rajkom sudjelovalo je ove godine na 57. Đakovačkim vezovima u Đakovu, u subotu i nedjelju, 8. i 9. srpnja 2023. Pošlo nas je 30-ak iz Bijeloga Polja, jer je jedan dio Društva sada u ispitnom studentskom razdoblju, a neki su se već sezonski i zaposlili da što zarade za daljnje školovanje. Ovaj smo nastup odavno ugovorili s bivšim gradonačelnikom Đakova gosp. Zoranom Vinkovićem, predsjednikom SAKUD-a Grada Đakova gosp. Tomislavom Vukovićem i KUD-om „Šokadija“ iz Budrovaca s kojima odavno prijateljujemo.

Krenuli smo, skupa sa župnikom, busom „Autoherca“ iz Bijeloga Polja u subotu, 8. srpnja u 8,00 sati ujutro s dobra dva vozača Goranom i Jozom. Naš župnik don Rajko sjeo je s nama u bus, izmolio molitvu, blagoslovio putovanje i zaželio svima ugodnu vožnju, sretan put te da lijepo predstavimo Bijelo Polje, Mostar i ovaj dio Hercegovine na Đakovačkim vezovima. Usput dobra i vesela atmosfera, pjesma, razgovor, molitva, u moljenju krunice izmjenjujemo se svatko moli po jednu desetku, a župnik daje uvode, na kraju molitve Gospina pjesma i tako do prvog odmorišta u Žepču.

Na izlazu iz busa našeg župnika prepoznaje gđa. Slađana Lončarević predsjednica KUD-a „Široko Polje“ Slavonija, koji odavno razmjenjuju posjete s Folklorom iz Stoca, srdačno pozdravljanje i ugodan razgovor. Župnik sve časti pićem, jer nam je ovo prvi odlazak na nastup izvan Hercegovine. Zapjevasmo i poznanicima iz Slavonije i svima u restoranu nek se znade tko smo i odakle smo i nastavljamo putovanje dalje.

Prije Đakova, na poziv župnikovih prijatelja, svraćamo na ranč i Ribnjak bračnog para Ivice i Sanje Raguž, koji nas sa svojom djecom srdačno i lijepo primiše, počastiše i svoj nam imetak ukratko pokazaše, a i mi njima zauzvrat lijepo zapjevasmo i uz pjesmu zahvalismo i krećemo prema Budrovcima, predgrađu Đakova gdje gostujemo ova dva dana.

U Budrovce smo stigli u 16,00 sati. Pred Župnom crkvom i Domom kulture čekali su nas domaćini članovi KUD-a „Šokadija“ s predsjednicima gosp. Tomislavom Vukovićem i gosp. Josipom Ručevićem, fotografom Željkom Vurmom, te đakovačkim hrašnjaninom Vidojem Papcem. Domaćini su nas lijepo primili i srdačno ugostili kako nas, tako i jedno folklorno Društvo gradišćanskih Hrvata iz Mađarske, na čemu im puno zahvaljujemo. Prije ručka, naš župnik predmoli molitvu, blagoslivlje, jelo, piće, domaćine, goste iz Mađarske, nas iz Hercegovine i naglašava kako smo mi jedan nedjeljiv hrvatski narod koji je u krilu Katoličke Crkve 14 stoljeća i zato među nama nema stranaca, svi se mi osjećamo kao kod kuće na svakom pedlju hrvatske zemlje, na kraju pjesma i blagovanje.

Nakon ručka i odmora predsjednik Tomo daje nam obilato bonova za jelo i piće po Đakovu za ova dva dana i krećemo busom prema Đakovu. Umjesto da nas razmjeste po obiteljima kako je bilo dogovoreno naši su nas domaćini odlučili smjestiti i počastiti u Đakovu u apartmanima jedne hercegovačke obitelji iz Gruda, gdje nam je bilo prekrasno. Hvala im! Nakon smještaja po sobama, što je predsjednik Jure sve lijepo i u dogovoru rasporedio i kratkog osvježenja, polazimo u grad uz dogovor sa župnikom da se na vrijeme svi zajedno vratimo na prenoćište jer nas sutra čeka velik i važan dan Mimohod i Nastup na „Đakovačkim vezovima“ radi čega smo i došli. Po Gradu smo posjetili neke zanimljive kulturno-estradne destinacije, počastili se i natrag u apartmane.

Ujutro, nedjelja, jutarnja higijena, doručak, oblačenje narodnih nošnji i pješice polazak na zborno mjesto u Mali park, odakle će poći svečana povorka. Tamo nas čeka, na broju 7, naša voditeljica Laura Stanušić, porijeklom iz Bosne, s tablom i natpisom našega Društva. E, tu smo se susreli s našim poznanicima iz folklornih društava iz Hercegovine, pa odmah krenu ganga, bećarac, trusa, pleteno, strča se ono svijeta oko nas, odmah dođoše i novinari, kamere, fotoaparati, slikanje, upoznavanje, župnik, Jure i Mia daju intervjue, baš lijepa-svečarska atmosfera.

U 8,30 sati po protokolu kreće svečana povorka „57. Đakovačkih vezova“, naprijed ide konjanik, zatim zastave, mažoretkinje, puhački orkestar, pa 53 folklorne skupine i na kraju konjske zaprege i konjanici. Organizatori traže od nas jednoga  momka da ponese zastavu grada Đakova, pade kocka na Nikolu, koji preuze đakovački barjak kao da ga je vazda nosio, uz našu bjelopoljsku tablu s jedne strane staje Božo sa zastavom Herceg-Bosne i natpisom Bijelo Polje, a s druge strane Iva, poredasmo se po četvero u mimohodu, mladić, djevojka, mladić djevojka i odmah krenusmo s pjesmom. U čitavom mimohodu izmjenjuju se sa započimanjem Jure, Karlo i Anja, a svi prihvaćamo gromoglasno, pjesmu po pjesmu, bećarac po bećarac, trusu i pleteno, a sa strane nas okupljeni svijet stalno prati pljeskom, uzvicima, podrškom, slikanjem, čestitkama, kane i po koja suza, očito iz hercegovačkog oka i tako čitavim putom.

Dolazimo na pozornicu pred katedralu ispred počasne lože gdje su smješteni brojni uglednici domaćini i gosti od nadbiskupa i gradonačelnika pa do ostalih uzvanika. Ispred đakovačke katedrale naše je Društvo poredano na pozornici u veliki polukrug zapjevalo dva bećarca:

Bože mili gledaj sa visine, u Đakovu pjesme i miline.

Oj Đakovo i ta tvoja sela, pozdravlja vas Herceg-Bosna cijela,

na što su okupljeni puk i uzvanici pred katedralom reagirali burnim pljeskom. Televizijski voditelj, lijepo nas je predstavio i gledateljstvu i slušateljstvu HRT-a i okupljenom puku pred đakovačkom katedralom: „Tako mladi, tek im je godina dana, a evo ih na Đakovačkim vezovima“.

Nastavili smo dalje mimohod do Strossmayerovog parka, gdje smo imali okrijepu i osvježenje, a onda smo se vratili na sv. Misu u katedralu koju je u 10,30 sati predvodio mons. dr. Đuro Hranić, đakovačko-osječki nadbiskup. Vani pred katedralom ostali su, Gogo i Mia, za veliko slavonsko kolo koje će se uhvatiti poslije mimohoda, a onda su i oni došli k nama u katedralu. Župnik nas je doveo blizu velikog oltara odakle smo mogli lijepo sve pratiti i u sv. Misi sudjelovati. Odmah pri dolasku u katedralu evo i nadbiskupa, župnik ga zaustavlja, pozdravlja, predstavlja nas i poziva ga na jednu zajedničku fotografiju što nadbiskup rado prihvaća i on nas srdačno pozdravlja i blagoslivlje. U sv. Misi uz nadbiskupa, koncelebrirala su još trojica svećenika i naš župnik. Na početku sv. Mise nadbiskup Đuro biranim riječima pozdravlja sve svećenike, goste, uzvanike, folklorna društva, domaći puk i sve nazočne, te sve poziva na skrušeno kajanje i sv. Misa se odvija dalje uobičajenim redom.

Poslije sv. Mise pred crkvom nas čekaju mnogi naši Hercegovci, pitaju se, čestitaju, slikaju i polaze skupa s nama u park gdje ćemo i mi uskoro nastupiti na svečanoj pozornici. U parku kratko osvježenje, odmor, dogovor s voditeljicom programa, pred nama su još dvije grupe iz Amerike i Meksika i mi smo treći, taman dovoljno vremena za pripremu. I tu se susrećemo s poznatim prijateljima, izmjenjujemo dojmove, dajemo lijepe komentare i svi se ugodno osjećamo. I evo u 12,30 sati i našeg nastupa u Strossmayerovom parku.

Voditeljica Marijana u narodnoj nošnji lijepo nas najavljuje okupljenom puku: „Evo nam jednog mladog i veselog društva iz Hercegovine, HKUD „Bijelo Polje“ Mostar, pozdravimo ih jednim velikim pljeskom. Nakon kratke najave, izlazimo u pjesmi na pozornicu gdje smo pred brojnom publikom pokazali jedan dio onog najljepšeg iz folklorne tradicije Hrvata bjelopoljskog kraja: bećarac pozdravni, mješani, muški, ženski, trusu s komandama i pleteno kolo, a sve uz prigodne stihove i naizmjeničnu koreografiju i na kraju završnim bećarcem: „I na kraju iskren pozdrav svima, domaćima i dragim gostima“. Publika je naš nastup popratila čestim pljeskom, a osjetili smo po reakcijama da među njima ima i podosta Hercegovaca. Poslije nastupa, zajednička slika sa župnikom don Rajkom na pozornici, pozdrav publici i na osvježenje u šator.

U šator nas je došao pozdraviti naš prijatelj bivši gradonačelnik gosp. Zoran Vinković, koji je u četiri mandata vodio grad Đakovo, s njime smo se uslikali, počastili i zapjevali mu: „U Đakovu to je nama dika, pozdraviti gradonačelnika i ostale prijatelje s njime od mladeži iz Hercegovine“. Poslije, iz parka krećemo prema apartmanima, presvlačenje, osvježenje, uzimanje stvari, pozdrav  s vlasnicima, zahvala i ulazak u bus. Dolazimo u Budrovce, gdje nas čekaju domaćini s gostima iz Mađarske, don Rajko predmoli molitvu, intonira pjesmu i blagoslivlje jelo. Ručak obilat i ukusan, razgovaramo, šalimo se, atmosfera prijateljska i vrlo ugodna.

Poslije ručka, naš je župnik zahvalio domaćinima, a pogotovo predsjedniku gosp. Tomi Vukoviću i njegovim suradnicima, te svim članovima KUD-a „Šokadija“ i upućujemo im poziv da nam dođu dogodine za Srce Isusovo u Bijelo Polje na „Večer Folklora“, što su oni rado i prihvatili. Opet pjesma, razmjena darova, zahvala Bogu za ovo lijepo druženje i boravak u Đakovu, blagoslov puta i u 16,00 sati polazak prema Bijelom Polju.

Sve ovo naše sudjelovanje na Đakovačkim vezovima i putovanje do gore i natrag popratili su kamerom i foto-aparatom naši prijatelji Boško i Josip iz Neuma na čemu im iskreno zahvaljujemo i još su nas počastili pićem u povratku na prvom odmorištu u Žepču. Zahvaljujemo našim sponzorima koji su nam pomogli i omogućili putovanje na ovu prestižnu Smotru folklora u Đakovo. Ovo nam je zaista bilo jedno lijepo i nezaboravno putovanje, druženje i sudjelovanje na „57. Đakovačkim vezovima 2023.“ Bogu hvala!