U petak, 14. srpnja 2023. nas 25 bjelopoljskih ministranata koliko nas je uspjelo doći, inače nas ima 30, sa svojim župnikom don Rajkom i bogoslovom Tomom, organizirali smo svoj godišnji izlet u posjeti Trebinjskoj biskupiji, župama: Aladinići, Stolac i Svetištu Kraljice Mira Hrasno.

Župnik je s našim predsjedništvom ministranata dogovorio skup kod župne crkve u Bijelom Polju gdje smo se svi ministranti okupili u 8,30 sati, poslije je slijedio pohod Presvetom Oltarskom Sakramentu u crkvi, gdje je župnik iznio plan čitavoga dana, zatim molitva, fotografiranje u crkvi, fotografiranje pred crkvom i kod Gospina kipa, što vrlo stručno obavljaju Tomo i Nikola.

Poslije idemo u bus, koji je parkiran kod župne kuće, molitva za sretan put i polazak preko Mostara i Dubrava za Stolac i Hrasno. U busu ugodna i dobra atmosfera, usput župnik napominje kroz koja mjesta prolazimo i koje su zanimljivosti u tim mjestima.

U 10,00 sati dolazimo na Aladiniće, dubravski župnik don Marin nas lijepo dočekuje pred ulazom u crkvu, pozdravljamo se sa župnikom i ulazimo u crkvu. Don Marin nam objašnjava sve znamenitosti crkve i župe, što pozorno slušamo, zatim molitva, slikanje i ulazimo u bus.

U 10,20 sati krećemo prema Stocu, usput nam don Rajko tumači povijest krajeva kroz koja prolazimo, a posebno naglašava nekropolu Radimlja i evo nas u Stolac u Biskupijski centar Sarsenterum. Tu nas vani dočekuje domar Marko sa svojom suprugom, a u Centru nas srdačno prima biskupijski vikar Trebinjske biskupije don Antan, tumači nam zgradu biskupije, njezinu povijest, postavljamo po koje pitanje i krećemo prema izlazu, gdje se zajednički fotografiramo i u bus. Krećemo prema župnoj stolačkoj crkvi, prolazimo kroz grad i don Rajko nam priča o župi i gradu gdje je župnikovao 22 godine. Dolazimo pred crkvu, tu nas pozdravlja župnik don Gordan sa svojim ministrantima i folklorašima koji su na radnoj akciji i uređenju crkvenog dvorišta za Ilindanska slavlja. Svi se međusobno upoznajemo i pozdravljamo i idemo na Igralište HNK Stolac, tamo nas dočekuje trener Bili izvodi nas na veliko gradsko igralište gdje ćemo mi Bjelopoljci međusobno odigrati jednu utakmicu. Okupljamo se ukrug, don Rajko predmoli molitvu, blagoslivlje i nas i lopte, Tomo uzima pištaljku i kreće utakmica. Završavamo rezultatom 2:0, ali svi smo zadovoljni. Don Rajko nas uvodi u župnu dvoranu za mlade gdje nas časti ručkom, pitama, pizzama, sladoledom, a župnik don Gordan hladnim sokovima. Don Rajko nam daje slobodno sat vremena, a on odlazi na kavu u župnu kuću sa župnikom i župnim osobljem. Poslije obilazimo znamenitosti župe: dvorane, muzej, galeriju, Lurdsku špilju, spomenik, kip sv. Ilije, od mjesnog župnika dobivamo po moći sv. Ilije i puni lijepih dojmova upućujemo se prema Hrasnu novim putom Stolac-Neum. Usput nam don Rajko pokazuje hrašanjska sela i krajeve gdje je u župi i Svetištu kao svećenik pastoralno djelovao 19 godina.

U Hrasno dolazimo u 14,00 sati, gdje nas dočekuje župnik don Vinko, posjeta Presvetom u crkvi, župnik nam ukratko predočava župu i Svetište, molitva, slikanje i obilazak Svetišta. Penjemo se Gospi Kraljici Mira na Gradinu, odakle puca vidik na sve strane, slikanje i molitva i ulazak u bus. Pozdravljamo se sa Svetištem i preko Svitave i Hutova Blata idemo prema Čapljini.

Usput opet don Rajko priča o znamenitostima mjesta kroz koja prolazimo osobito o Hutovu blatu, parku prirode te na kraju putovanja zahvaljuje molitvom dobrom Bogu na ovom danu, zahvaljuje vozaču Ivanu i našem bogoslovu Tomi, a sve nas ministrante poziva da i dalje redovito ministriramo na sv. Misama jer je to velika i časna dužnost, za koju nas je i nagradio ovim zajedničkim izletom.

U 16,00 sati dođosmo u Bijelo Polje gdje nas čekaju naši roditelji i zadovoljni se uputismo svojim kućama, budući smo 7,5 sati proveli zajedno u bogatom programu i obilasku Trebinjske biskupije.

Ovo je zaista bio jedan nezaboravan, sadržajan i lijep dan proveden po župama i kulturnim destinacijama Trebinjske biskupije. Zahvalni smo dragom Bogu na ovako lijepom druženju.