HKUD „Bijelo Polje“ nastupilo je na „Dvadesetprvoj Večeri Folklora“ u Stocu na prvu večer Trodnevnice sv. Iliji Proroku u ponedjeljak, 17. srpnja 2023. Društvo se u 18,00 sati okupilo pred župnom kućom u Bijelom Polju, gdje smo imali generalnu probu i u 18,15 sati uputili se osobnim autima prema Stocu. Župnik je don Rajko krenuo pred nama malo prije da pomogne u ispovijedanju vjernika prije sv. Mise. U Stolac smo došli  pred župnu crkvu sv. Ilije Proroka, patrona župe i sudjelovali na sv. Misi u 19,00 sati.

U 20,00 sati organizirana je na vanjskoj pozornici „Dvadesetprva Večer Folklora“ u kojoj je sudjelovalo 10-ak društava i klapa. Mimohod svih društava krenuo je s Trga sv. Ilije Proroka prema glavnoj pozornici. Voditelji su najavljivali društvo po društvo i srdačno ih pozdravljali što je nazočni svijet prihvaćao spontanim pljeskom.

Prvo je u mimohodu prošlo ispred pozornice domaće društvo „HKUD Stolac“, zatim je najavljeno bjelopoljsko društvo „HKUD Bijelo Polje“, sljedećim riječima voditelja: „A sada nam dolaze naši mladi prijatelji, evo ih po drugi put s nama u Stocu HKUD „Bijelo Polje“ predvođeni Dumom Rajkom. Pozdravimo Dumu Rajka i njegove Folkloraše!“, na što je okupljeni puk odgovorio dugim prijateljskim pljeskom. Poslije su slijedila ostala Društva.

Nakon Mimohoda krenuli su nastupi istim redoslijedom kako se išlo u Mimohodu. Domaćini su nastupili prvi i otvorili Večer Folklora, a onda su voditelji najavili Bjelopoljce: Sada će nam se predstaviti: HKUD „Bijelo Polje“ Mostar. „HKUD „Bijelo Polje“ Mostar, osnovano je 18. III. 2022. god., u župnoj dvorani u Bijelom Polju, kad se, na poziv župnika don Rajka, okupilo 50 mladića i djevojaka iz župe i taj je broj, uz male izmjene, ostao nepromijenjen do danas. Društvo je sastavni dio župe Potoci-Bijelo Polje, a okuplja isključivo mladiće i djevojke bjelopoljske župe. Broje, dakle, 50 članova, a večeras je ovdje jedna skupina Društva. Društvo njeguje, pjeva, pleše, svira, igra i promovira pjesme i običaje Hrvata bjelopoljskog kraja. U Društvu postoje razne sekcije u kojima sudjeluju svi članovi. Nastupili su do sada 20-ak puta, a ove su godine, nastupili i na „Đakovačkim vezovima“. Večeras će se ovdje u Stocu predstaviti: bećarcima, miješanim i muškim, pletenim kolom i trusom s komandama. Poslušajmo ih! Nakon najave, naše je Društvo nastupilo na pozornici i pobralo simpatije i više puta ponovljeni pljesak okupljenog mnoštva.

Poslije nastupa otišli smo na domjenak u „Dvoranu za mlade“, presvukli se i uključili u program Večeri. Poslije službenog programa, priređen je veličanstveni Vatromet, a onda je pučko slavlje predvodila grupa „Konoba“, u što smo se svi uključili. Najprije je krenula hercegovačka trusa, gdje se kolo umotalo nekoliko puta ispred pozornice, baš lijepo za pogledati, zatim su slijedile poznate hrvatske pjesme koje smo svi pjevali i tako je to potrajalo do poslije ponoća, kad je završio službeni program, a onda nas je don Rajko sve blagoslovio i nas i osobna auta da sretno stignemo do svojih kuća. Tako je i bilo. Bogu hvala na ovom susretu i na ovakvim prijateljskim druženjima.