HKUD „Bijelo Polje“ sudjelovalo je, sa svojim župnikom don Rajkom, u programima „Dužijanca u Mostaru 2023.“, u subotu i nedjelju, 22. i 23. srpnja ove godine.

Bunjevački Hrvati, njih preko 300, posjetili su svoj stari hercegovački kraj Blagaj, Bunu i Mostar, odakle su prije 300 i više godina pobjegli od turskog zuluma i naselili se u krajeve Vojvodine, a posebno u Suboticu.

U subotu i nedjelju organizirani su zajednički susreti u kojima je sudjelovalo i naše župno folklorno društvo. U subotu večer, 22. srpnja organizirana je ispred Hrvatskog doma Herceg Stjepan Kosača Folklorna večer „Dužijanca u Mostaru“ u kojoj su sudjelovale mostarske folklorne skupine i tamburaši. Naše je Društvo nastupilo s prigodnim programom od 10-ak minuta: bećarcima pozdravnim, mješanim i muškim, pletenim kolom i trusom, te pokupilo simpatije i više puta spontani pljesak okupljenog mnoštva.

U nedjelju, 23. srpnja naš je Folklor s ostalim folklornim društvima sudjelovao u katedrali na sv. Misi u 10,00 sati, koju je predvodio biskup Petar. Poslije sv. Mise sav se puk iz katedrale uputio prema „Kosači“, gdje su održani pozdravni govori i ceremonija predavanja kruha gradonačelniku Mostara.

Poslije se uhvatilo veliko zajedničko Bunjevačko kolo, nakon čega su svi uzvanici i sudjelovatelji u programu krenuli na svečani domjenak u Studentski dom na Bijelom Brijegu i tako su završili dani duhovnosti, kulture i folklora „Dužijanca u Mostaru“, na opće zadovoljstvo i gostiju i domaćina. Bogu hvala!