U Vituši u mjesnom groblju, bjelopoljski župnik don Rajko, slavio je s pukom Božjim sv. Misu, u subotu, 29. srpnja 2023. u 11,00 sati. Ovo je godišnja sv. Misa koja se po tradiciji slavi jedne ljetne subote, po dogovoru.

U subotu u 10,00 sati krenuli smo od župne crkve u Bijelom Polju, pa autom preko Vojna i Bučića prema Vituši do Spomenika podignutom petorici hrvatskih branitelja poginulih u Domovinskom ratu. Od Spomenika krenusmo niza stranu pješice nekoliko stotina metara do mjesnog groblja. Već se svijet počeo pomalo skupljati noseći u rukama jelo i piće kojim ćemo se poslije sv. Mise zajednički počastiti. Do 11,00 sati u groblju se okupilo 18-ero čeljadi, tko je mogao došao je.

U 11,00 sati zazvonili smo malim zvonom i župnik don Rajko započeo je ulaznu pjesmu „Čuj nas Majko nado naša“ koju smo svi zdušno prihvatili i sv. Misa je svečano započela. Župnik je sve na početku srdačno pozdravio i izrazio radost što smo se svi zajednički okupili na ovu sv. Misu koju ćemo prikazati za naše pokojne, ali i za nas žive da nam Bog dade sretnu budućnost, a našim pokojnima blaženu vječnost. Pod sv. Misom su slijedila čitanja, a nakon evanđelja župnik je održao prikladnu propovijed u kojoj je naglasio da su se sv. Mise u prvim kršćanskim vremenima uglavnom slavile na grobljima i kršćanstvo je svijetu donijelo velike promjene, pa nisu groblja više bila kao do tada mjesta žalosti, boli, tuge, neizvjesnosti, nego mjesta nade, ljubavi i vjere u prekogrobni život gdje ćemo, ako zaradimo, sa svojim Bogom živjeti čitavu vječnost. Za vrijeme sv. pričesti dio se svijeta pričestio i na kraju župnik je svima zahvalio i na sve zazvao Božji blagoslov.

Poslije sv. Mise vjernici su ispred  kapele prostrli podastirače i svatko je stavljao na zajedničku platformu ono što je donio, pa je tu bilo, mesa, kruha, peciva, kolača, voća, pića…., baš kao u dobra stara vremena, kad smo se okupljali oko crkava i kapelica, pa nakon sv. Misa zajednički, obiteljski blagovali i družili se. Župnik je predmolio Očenaš te blagoslovio i narod i jelo i piće, a onda smo, uz ugodan razgovor, svi zajednički i lijepo blagovali.

Nakon gozbe župnik je s nekoliko mještana krenuo prema Spomeniku te za petoricu naših hrvatskih branitelja i za sve poginule u Domovinskom ratu predmolio molitvu i odrješenje za pokoj njihovih duša. Poslije molitve i pozdrava, svi smo se uputili prema svojim kućama, kako je tko i došao. Ovo su lijepe godišnje prigode da se ljudi malo okupe, vide, porazgovore, sv. Misu proslave i u rodbinskom i prijateljskom ozračju počaste. Bogu hvala!