Na Zijemljima u mjesnom groblju, bjelopoljski župnik don Rajko, slavio je s pukom Božjim sv. Misu, u nedjelju, 6. kolovoza 2023. u 13,00 sati. Ovo je godišnja sv. Misa koja se po tradiciji slavi u prvu nedjelju kolovoza.

U nedjelju u 12,00 sati krenuli smo autom, jedno 45 minuta ugodne vožnje, od župne crkve u Bijelom Polju do Zijemalja. Usput lijep planinski ugođaj, puca vidik na sve strane. U groblju smo već našli nekoliko vjernika, a ostali su se već pomalo počeli okupljati sa svih strana noseći u rukama jelo i piće kojim ćemo se poslije sv. Mise zajednički počastiti. Do 13,00 sati u groblju se okupilo 50-ak čeljadi, lijep broj.

U 13,00 sati zazvonili smo malim zvonom i župnik don Rajko započeo je ulaznu pjesmu „Čuj nas Majko nado naša“ koju smo svi zdušno prihvatili i sv. Misa je svečano započela. Župnik je sve na početku srdačno pozdravio i izrazio radost što smo se svi zajednički okupili na ovu sv. Misu Preobraženja Gospodinova, koju ćemo prikazati za naše pokojne u oba mjesna groblja, ali i za nas žive, da nam Bog dade sretnu budućnost, a našim pokojnima blaženu vječnost.

Pod sv. Misom, slijedila su čitanja, a nakon evanđelja župnik je održao prikladnu propovijed u kojoj je naglasio: „U današnjem evanđelju sv. Matej opisuje Isusovo Preobraženje na brdu Taboru, kakva simbolika, evo i nas danas na našem brdu Taboru na Zijemljima u planini, odakle puca vidik na sve strane, pa  i nas danas Isus poziva na preobraženje da iz dana u dan budemo sve bolji i bolji i da se preobrazujemo u dobre osobe i čestite ljude.“ Za vrijeme sv. pričesti dio se svijeta pričestio, a na kraju župnik je svima zahvalio, posebno onima koji su ovih dana groblje lijepo očistili i sredili za današnji dan, a zahvalio je i svima nazočnima na dolasku, jer je dan bio kišan i nepredvidiv, ali su ipak najhrabriji došli i na sve je poslije zazvao Božji blagoslov.

Pri kraju i nakon sv. Mise počela je padati kiša, pa su vjernici neko vrijeme ostali pod kišobranima, dok se malo ne razvedri pa da mogu na stolove staviti ono što su ponijeli za blagovanje. Župnik je predmolio Očenaš te blagoslovio i narod i jelo i piće, a onda smo se svi počeli  pomalo razilaziti svojim kućama, kako je tko i dolazio. Neki su usput svraćali na piće po planinskim restoranima, a ostali su se vratili svojim poslijepodnevnim obvezama.

Ovo su lijepe godišnje prigode da se ljudi malo okupe, vide, porazgovore, sv. Misu proslave i u rodbinskom i prijateljskom ozračju počaste. Bogu hvala za sve milosti koje nam udjeljuje na ovakvim skupovima!