HKUD „Bijelo Polje“ je nastupilo na 68. Turističko kulturno-gospodarstvenoj manifestaciji „Dani berbe grožđa – Brotnjo 2023.“ u nedjelju, 17. rujna 2023.

U Čitluk smo došli, osobnim autima sa svojim župnikom don Rajkom, u poslijepodnevnim satima pred prostorije Srednje škole gdje nas je dočekao student Franjo, lijepo nas primio i predao ključeve od jedne prostorije određene za nas i našu garderobu. Poslije smo se ispred škole družili s ostalim pristiglim društvima, a s Brotnjacima smo zapjevali nekoliko pjesama i bećaraca, što je ispalo zanimljivo nekim kamermanima i fotoreporterima pa su nas snimali.

U 18,00 sati je krenuo svečani mimohod do gradskoga Trga u kome je sudjelovalo 15-ak društava, te predstavnici iz javnog, društvenog i političkog života. Kako smo dolazili pred pozornicu svako je društvo i skupinu pozdravljala voditeljica, a kad je došao red na nas zapjevali smo „Mlado društvo zapjevajmo glasno, nek se znade Bjelopoljci da smo“, za što smo dobili srdačni pljesak.

Poslije uobičajenih pozdrava i govora, krenula je Smotra folklora. Mi smo bili treći po redu.
Kad je došao red na nas voditeljica nas je lijepo najavila, popeli smo se na pozornicu i izveli pripremljen program pod nazivom „Hercegovačko sijelo“ s koreografijom: pozdravni bećarac, muški bećarac, kolo u pjesmi i trusa, za što smo dobili više puta spontani pljesak. Poslije programa presvukli smo se u civilnu odjeću i nastavili druženje na gradskom Trgu.

Kad su završili svi nastupi, slijedila je svečana večera za sve Folkloraše u restoranu hotela „Brotnjo“ u Čitluku. Poslije večere zaorila se u restoranu pjesma i bećarac i naizmjence i zajednički, baš lijepa i opuštena atmosfera.

Nakon zajedničkog druženja, na izlazu iz hotela pozdravili smo se s domaćinima, čestitali im na organizaciji i uputili se ponovno na Trg gdje je narodnu feštu predvodio Mladen Grdović, a i mi smo se nastavili dalje družiti s ostalim folklornim društvima i na kraju se zadovoljni vratili u Bijelo Polje.