Naši prijatelji, župljani župe sv. Florijana iz Linza – Austrija, posjetili su našu župu Potoci-Bijelo Polje u subotu, 28. listopada 2023. Došlo je njih 28 predvođeni bračnim parom Olivijem i Klarom Repec, te župnikom Wernerom i gradonačelnikom Berndom. Najprije su posjetili Duhovni centar „Emaus“ u Potocima, gdje ih je primio i počastio ravnatelj don Željko Majić, zatim su obišli karitasov vinograd koji su oni nakon Domovinskog rata posadili i predali Crkvi na korištenje.

Poslije su posjetili našu župu gdje ih je pred župnom kućom dočekao i srdačno primio naš župnik don Rajko. Oni su veliki dobročinitelji naše župe, pa su poprilično pomogli obnovu naše župne crkve i župne kuće poslije Domovinskog rata, jer su obje građevine totalno stradale i izgorjele u ratu, obavljen je kratko razgovor i dogovoren večerašnji program.

Malo prije 18,00 sati pjevači zbora „Schola Floriana“ popeli su se na kor i pripremili se za pjevanje pod sv. Misom. Bjelopoljski puk je podobro popunio crkvu, pogotovo djeca i mladi, ministranti su se obukli u svoje misno ruho u sakristiji, a uz našega župnika za sv. Misu se pripremio svećenik-gost, zatim don Željko i don Ivan Turudić, koji je u vrijeme njihova pomaganja našoj župi bio kapelan don Jakovu Reniću.

U 18,00 sati zazvonila su župna zvona i procesija je iz sakristije krenula prema glavnom oltaru, a pjevači s kora započeli ulaznu pjesmu. Na početku sv. Mise župnik don Rajko je sve nazočne pozdravio, posebno naše goste na čelu s bračnim parom Repec, župnikom i gradonačelnikom. Zatim je pozdravio don Željka i don Ivana, predstavio program čitave večeri, te dao riječ župniku gostu, koji je iskazao veliku radost što se nalazi u našoj sredini o kojoj je čuo puno lijepoga, pogotovo od pokojnoga župnika Ruperta, koji je prve svoje župljane doveo u ovu župu, a danas ovu sv. Misu želi prikazati za pokoj njegove duše.

Poslije je i don Rajko zahvalio njemu i započeo sveto misno slavlje, pod kojim su cijelo vrijeme pjevali naši gosti. Nakon sv. Mise okupljenom skupu se obratio gradonačelnik sv. Florijana, te zahvalio na lijepom prijemu i gostoprimstvu. Poslije sv. Mise gosti su priredili kratki koncert pred glavnim oltarom, za koji su dobili dugotrajni i prijateljski pljesak čitave crkve.

Na kraju sve. Mise naš župnik je sve nazočne pozvao skupa s gostima na prijateljsko druženje i čašćenje u žunu dvoranu, pa je naglasio: „Ima svega, puni su stolovi, vjernici su donijeli ića i pića, don Željko vina crnoga i bijeloga, župnik domaću lozu, travaricu, šljivu, orahovaču i višnju, a sve iz župnih vinograda i voćnjaka, svi ste pozvani i svi dobro došli“.

Slijedio je misni blagoslov i završna pjesma i svečana se dvorana napuni gostiju. Župnik na početku izmoli Očenaš, sve blagoslovi, svima zahvali i naglasi: „Ovu prijateljsku večer druženja, pjesme i veselja proglašavam otvorenom“! I fešta je započela i trajala do pred ponoća, bilo je tu pjesme, igre, razgovora, razmjene darova, a onda su se gosti uputili u hotel na prenošite i sutri dan sudjelovali su i pjevali na sv. Misi u župi sv. Ivana u Mostaru. Sve je prošlo lijepo i nezaboravno, i neka sve bude Bogu na slavu, a nama svima na radost i spasenje!