HKUD „Bijelo Polje“ nastupilo je na „23. Dubravskim susretima“ na Aladinićima u srijedu, na Svisvete, 1. studenoga 2023. Društvo se, nakon sudjelovanja na sv. Misi u našoj župi, u 10,15 sati okupilo pred župnom kućom u Bijelom Polju, gdje smo obavili generalnu probu i poslije probe krenuli osobnim autima prema Dubravama, gdje se slavi patron župe Svi Sveti.

Sv. Misa je slavljena u 11,00 sati u župnoj crkvi Svih Svetih na Aladinićima. Kako smo mi sudjelovali u svojoj župi na sv. Misi, u Dubrave smo pristigli na Mimohod svih društava koji je, po običaju, organiziran u 12,30 sati  od Osnovne škole u Crnićima do Župne crkve. Usput smo svi ponešto zapjevali i odradili pokoju koreografiju. Kad smo došli pred crkvu, već nam se tu priključio i naš župnik don Rajko, koji je nakon odsluženih sv. Misa u Bijelom Polju došao k nama na Aladiniće. Društva su prelazila preko vanjske pozornice najavljivana od voditelja i svako je društvo zapjevalo po jednu pjesmu. Kad su voditelji najavili nas iz Bijeloga Polja, Karlo je započeo a svi složno prihvatili miješani bećarac: „Mlado društvo zapjevajmo glasno, nek se znade Bjelopoljci da smo“, zašto smo dobili gromoglasan pljesak okupljenog puka.

Nakon Mimohoda krenuli su nastupi istim redoslijedom kako se išlo u Mimohodu. Domaćini su nastupili prvi i otvorili „Dubravske susrete“. Mi smo se tijekom vremena družili s prijateljima iz Neuma i Stoca, pa smo jedni druge podržavali za vrijeme nastupa, a kasnije smo i zajednički zapjevali. Kad je došao naš red za nastup, voditeljica nas je najavila:

Sada će nam se predstaviti: HKUD „Bijelo Polje“ Mostar. „HKUD „Bijelo Polje“ Mostar, osnovano je 18. III. 2022. god., u župnoj dvorani u Bijelom Polju, prije godinu i pol dana, kad se, na poziv dume Rajka, okupilo 50 mladića i djevojaka iz župe i taj je broj, uz male izmjene, ostao nepromijenjen do danas. Društvo je sastavni dio župe Potoci-Bijelo Polje, a okuplja isključivo mladiće i djevojke bjelopoljske župe. Broje, dakle, 50 članova, a danas je ovdje jedna skupina Društva. Društvo njeguje, pjeva, pleše, svira, igra  i promovira pjesme i običaje Hrvata bjelopoljskog kraja. U Društvu postoje razne sekcije u kojima sudjeluju svi članovi. Nastupili su do sada dvadesetak puta po raznim Smotrama folklora, a ove su godine nastupili i na „Đakovačkim vezovima“. Danas će se ovdje u Dubravama predstaviti: bećarcima, miješanim i muškim, pjesmama i kolom. Poslušajmo ih!

Nakon najave, naše je Društvo nastupilo na pozornici, izvelo najavljeni program i pobralo simpatije i više puta ponovljeni pljesak okupljenog mnoštva. Poslije nastupa dočekao nas je i naš župnik, čestitao i rekao da je bilo za desetku, nakon toga smo se presvukli u civilnu robu i pratili dalje program.

Kad je završio službeni dio programa, slijedile su zahvalnice, a onda smo otišli na zajednički domjenak u župnu dvoranu, gdje nam se priključio i naš Dumo, tu smo zapjevali i nekolika bećaraca naizmjence s ostalim društvima i pošli vani pred crkvu na pučko slavlje koje je predvodila grupa „Konoba“ iz Mostara. U večernjim satima vratili smo se zadovoljni u Bijelo Polje zahvalni Bogu na ovom susretu i na ovakvim prijateljskim druženjima.