Pripreme za slavlje Božića u bjelopoljskoj župi tekle su i ove godine vrlo intenzivno. Čitava se župa aktivirala, a posebno su se uključile naše časne sestre, župni Folklor, mladi i djeca sa svojim župnikom don Rajkom. Župljani su na početku Došašća lijepo okitili i dizajnirali crkveno dvorište, a poslije smo aranžirali i Jaslice i božićne jelke u župnoj crkvi Presvetoga Srca Isusova.

Ove je godine, na Badnju večer, naš župni Folklor u suradnji sa svojim župnikom izveo vrlo lijep kulturno-duhovni „Božićni koncert“ u 23,30 sati u bjelopoljskoj župnoj crkvi, koji je poslužio kao prikladan uvod u ponoćnu sv. Misu. Na početku večeri župnik je sve srdačno pozdravio, svima čestitao Badnju večer i okupljenom puku najavio bogat glazbeno-scenski program večeri, te svima zaželio ugodnu i lijepu svetu noć u kojoj se Isus rodio, a potom je predao mikrofon voditeljima programa Josipu i Matei.  Voditelji su najavili najprije pučko veselanje u kojem započinju Anja i Karlo, a koje je svojstveno samo hercegovačkim Hrvatima koji su ovaj način slavljenja Božića zadržali kroz duga stoljeća. Voditelji su poslije najavili i drugi dio programa duhovnog sadržaja naglasivši: Za orguljama je Luka, dirigira Roko, a svi pjevamo folklorno-pučki.  Zatim su članovi Folklora otpjevali 3 božićne pjesme u lijepom pučkom dvoglasju što je bilo ugodno i za čuti i gledati. Župni Folklor broji 50 članova isključivo mladića i djevojaka bjelopoljske župe, pa su često u izvedbi koncerta bili nagrađivani spontanim pljeskom okupljenog mnoštva.

Poslije programa, točno u ponoća, započela je sv. Misa Ponoćka, koju je predvodio i nazočnom puku uputio prikladnu propovijed domaći župnik. Pun oltar ministranata, mladi i naš bogoslov Tomo čitaju misna čitanja, baš lijepo. Liturgijsko pjevanje pod sv. Misom predvodio je Veliki župni pjevački zbor, koji je popunio kor do posljednjeg mjesta, ali kako su sve božićne pjesme,  poznate i Božjem puku, tako se svesrdno uključila čitava crkva u molitvi i pjesmi, što je bilo lijepo čuti i osjetiti i za uho i za srce. Puna crkva, a i plato pred crkvom Božjega naroda, Ponoćka se ne ispušta. Za vrijeme sv. pričesti skoro su se svi nazočni pričestili, jer su ovih dana po svim našim župama bile velike božićne ispovijedi, pa je svijet imao priliku za sakramenat pomirenja. Nakon Ponoćke pred crkvom se nastavilo pučko slavlje na radost svega Božjega puka. Najprije je Mario okupljenima priredio veličanstveni vatromet od nekoliko minuta koji je na kraju popraćen dugim pljeskom, a onda je krenulo pučko slavlje predvođeno domaćim Folklorom „veselanje“, kolo, pjesma, čestitanje, čašćenje, zatim božićne pjesme uz Karlovu harmoniku i Ikinu gitaru. Mladi iz Folklora u dogovoru sa župnikom iznijeli su pred crkvu nekoliko stolova, koje su popunili raznim pićima, sokovima, domaćim vinom a pogotovo je svima zapela za oko dobra župna bjelopoljska loza iz murvova bureta iz župnih vinograda, na stolovima se našlo i raznog peciva, koje su donijele vrijedne domaćice, pa se čašćenje i druženje odvijalo u vrlo lijepom ambijentu uz ugodan i prijateljski razgovor. Poslije je puk krenuo svojim kućama gdje se nastavilo obiteljsko slavlje, a mladi su se zadržali u obližnjem restoranu uz prigodnu pjesmu i svirku domaćih bendova.

Na sami Božić slavljena je svečana sv. Misa u 11,00 sati koju je predvodio domaći župnik, uz asistenciju ministrantskog zbora oko oltara, čitali su mladi, pjevao je Veliki župni zbor skupa s pukom Božjim, a župnik je okupljenom mnoštvu pročitao božićnu čestitku našega biskupa Petra, te poslije čestitao Božić svemu puku bjelopoljskom. Za vrijeme sv. pričesti sav okupljeni svijet se pobožno pričestio. Poslije sv. Mise svijet je pristupao Jaslicama u osobnoj molitvi i klanjanju novorođenom Isusu, a djeca su se rado i uslikala pokraj malog Isusa da im ostane za uspomenu. Nakon svega duhovnog programa u crkvi, pučko se slavlje, predvođeno župnim Folklorom,  nastavilo vani pred crkvom uz „veselanje“, pjesmu, razgovor, čestitanje, a momci su opet iznijeli i popunili stolove ićem i pićem, pa se bjelopoljski puk i na Božić zadržao dulje vrijeme pred crkvom u lijepoj božićnoj atmosferi, a onda se uputio svojim kućama na obiteljsko slavljenje blagdana Božića.

Ovih svetih dana crkva je stalno bila dupkom puna, a i plato pred crkvom, veliki su redovi za sv. pričest, a tu je i veliki broj naših iseljenika iz čitavoga svijeta, koji su za ove radosne dane došli svojim obiteljima u Bijelo Polje i okolicu. Kako je lijepo kad se obitelj za božićne dane nađe sva na okupu. Bože daj, da ubuduće imamo što više sretnih, dobrih i svetih kršćanskih obitelji u našem hrvatskom narodu i u čitavom svijetu, a i da nam se ljudi vraćaju iz svijeta na obiteljska ognjišta, gdje će moći pristojno živjeti od svoga rada i vedro gledati u budućnost.  Božić je zaista najradosniji kršćanski blagdan koji ljude zbližava i međusobno i s Bogom u miru, radosti i veselju, pa neka ovi lijepi hercegovački božićni običaji ostanu nepromijenjeni do konca svijeta.