HKUD „Bijelo Polje“ Mostar sa svojim župnikom don Rajkom, na poziv HKUD-a „Hrvatski Dom Wels“ iz Welsa u Austriji, posjetili su Hrvate Welsa i Gornje Austrije u subotu i nedjelju, 13. i 14. travnja 2024. Iz Bijelog Polja smo pošli u petak, 12. travnja u 22,00 s. i nakon don Rajkova blagoslova krenuli autobusom nas 30-ak, prema Austriji, autocestom preko Hrvatske i Slovenije. Usput odmorismo na četiri odmorišta, raspoloženje odlično,  atmosfera mladenačka, ića i pića obilato. Na posljednjem odmorištu u Austriji pridružiše nam se naši prijatelji Josip i Marko koji će sve ovo naše gostovanje popratiti okom i kamerom.

U Wels stigosmo u subotu u 12 s. Naši nas prijatelji s predsjednikom Nikijem Ragužem srdačno dočekaše u Hrvatskom domu, kratko pitanje, upoznavanje, čašćenje i u obitelji na ručak i odmor. Prvi dojam izvanredno lijep, kao da smo uvijek zajedno. U obiteljima prijateljsko ozračje, razgovor, smijeh, čašćenje, podrobnije upoznavanje, odmor. Poslije, oblačenje narodne nošnje i u Dom na kratku probu u 18,30 s.

U 19,30 s. kreće program, dvaju društava domaćina iz Welsa i nas gostiju iz Bijeloga Polja. Voditeljica na početku, sve lijepo pozdravlja, pun Dom ko šipak, više stotina gostiju, uzvanika, sa svih strana Gornje Austrije, neki su Hrvati došli s udaljenosti po 50-60 km. Veličanstven ambijent. Predsjednik domaćeg folklornog društva Niki Raguž, pozdravlja i goste i domaće vidno ganut ovim prelijepim prizorom. Voditeljica najavljuje naše bjelopoljsko društvo Osobnom iskaznicom i prvom točkom: Pozdravni, Mješani i Muški bećarac, Rodoljubna pjesma, Pjesma u kolu i Pleteno kolo. Oduševljena publika gromoglasno i često regaira spontanim pljeskom, a naše društvo zaista dostojno predstavlja svu ljepotu nošnje, pjesme i običaja Hrvata bjelopoljskog kraja. Nakon naše prve točke nastupaju domaćini „Folklorna skupina Hrvatskog Doma Wels“ s „Baranjskim plesovima“ i njih čitava dvorana trajno prati poticajnim pljeskom i oduševljenjem.

Sada slijedi naša druga točka: Mješano kolo, Domoljubne pjesme i Trusa s komandama. Publika u trajnom poticajnom raspoloženju. Sada slijedi druga točka domaćina: Uz pratnju domaćih tamburaša izvode Plesove „Hrvatske posavine“, publika ih oduševljeno nagrađuje.

Voditeljica najavljuje našu treću točku: Moja Hercegovina, Hercegovačka himna, Hercegovačke lokal-patriotske pjesme i muški trojanac. I ova se točka  oduševljeno popratila, a pri silasku s pozornice zapjevasmo: I na kraju kličemo vam svima, pozdravlja vas sva Hercegovina. Nakon toga opet nastupaju gosti s koreografijom: „Hercegovački Lindžo“, koju su odlično izveli na oduševljenje svih nazočnih.

Poslije službenog programa riječ uzima predsjednik Niki, inače Stočanin i baš vidno oduševljen zahvaljuje svima koji su se u tako velikom broju odazvali, zahvaljuje svim organizatorima skupa, a posebna zahvalu upućuje gostima, našemu Folkloru, na čelu s našim župnikom. Poziva na pozornicu našega don Rajka, a don Rajko poziva našeg predsjednika Juru i tajnicu Miu s pripremljenim darovima. Svi se prigodnim riječima obratiše publici, pozdravima, zahvalama i na kraju razmjenom darova, mi ponesošmo našu župnu domaću lozu, misno vino žilavku i maslinovo ulje naših časnih sestara, te veliku Spomen sliku naše župne crkve-po mnogima najljepše u Hercegovini, a od domaćina primismo, njihove autohtone vinske sorte i zahvalnicu.

Nakon ovoga predivnog prizora, odložismo narodne nošnje i jedni i drugi, slijedi zajednička večera, a onda krenu zabava uz domaće tamburaše. Nasta opće slavlje svega okupljenog puka. Poslije ugodne večeri i lijepe zabave, krenusmo u domaćina na počinak. Župnika ugosti obitelj Janje i Drage Raguž.

Nedjelja ujutro, ustajemo, opremanje, doručak i obilazak grada Welsa. U 12,30 s. okupismo se u crkvi sv. Stjepana, dogovor sa župnikom o protokolu sv. Mise i pjevanja i zauzimamo mjesta na tribinama kod župnih orgulja. Pred samu Misu dolazi župnik fra Vjeko pozdravlja i nas i župnika, izražava srdačnu dobrodošlicu i ispričava se što ne može biti u koncelebraciji.

U 13,00 s. započinje sv. Misa, iz sakristije izlaze svećenici i ministranti, a naš Zbor započinje ulaznu pjesmu: „Spasitelju dobri Isukrste“ koju prihvaća čitava crkva. Naš župnik predvodi sv. Misu u koncelebraciji mjesnog duhovnog pomoćnika fra Petra, koji na početku pozdravlja sve nazočne, nas iz Bijeloga Polja i poziva našega don Rajka da započne sv. Misu. I naš župnik pozdravlja sve, zahvaljuje domaćem Folklornom društvu i župniku na pozivu, domaćinima na lijepom prijemu, a preko našeg Društva prenosi svim nazočnima pozdrave, župe Bijelo Polje, grada Mostara i cijele Hercegovine, što su nazočni prihvatili s velikim oduševljenjem. Pod Misom su naši mladi čitali misna čitanja, a naš župnik je nakon Evanđelja održao vrlo lijepu i prikladnu propovijed što je okupljeni puk vrlo lijepo pratio i prihvatio.

Na kraju Mise fra Petar svima zahvaljuje, a naš župnik uzvraća zahvalu i upućuje poziv svima i Folklornom društvu i svećenicima i vjernicima da nas posjete u Bijelom Polju, bilo službeno, bilo pojedinačno, sve ćemo vas lijepo i srdačno primiti kao i vi nas, što su domaćini sa zadovoljstvom prihvatili. Na kraju Mise svi zajedno zapjevasmo: „Kraljice neba“, nakon čega nas domaćini nagradiše dugim i prijateljskim pljeskom.

Poslije Mise pred crkvom krenusmo s pučkim slavljem u pjesmi i kolu, uz gitaru i harmoniku naših momaka, na opće zadovoljstvo okupljenih u što su se i oni uključili. U 15,00 s. stiže naš autobus, te uz prijateljski stisak ruke, slikanje i lijepe komentare, jedva se odvojismo od svojih domaćina. Lijepo nas opremiše za puta ićem i pićem, pozdravismo se, naš župnik blagoslovi putovanje, zahvali domaćinima, a i domaćin Niki zahvali nama i krenusmo prema Hercegovini.

Uz ugodno putovanje, molitvu, lijepe komentare, rekreativne odmore, pjesmu i šalu, dođosmo u Bijelo Polje u ponedjeljak u 4,00 s. Bogu hvala na svemu lijepom što smo doživjeli, a sve su ovo lijepo zabilježili i ovjekovječili foto-aparatom i kamerom naši prijatelji Josip i njegov sin Marko iz Neuma.