Mladi iz župe Potoci-Bijelo Polje, skupa s podmladkom časnih sestara iz Bijeloga Polja i s. Marijanom, nas 19, hodočastili smo, sa svojim župnikom don Rajkom, na Skup hrvatske katoličke mladeži (SHKM) u Gospić u subotu, 4. svibnja 2024.

Župnik je uzeo bus od Autoherca i tako smo organizirano krenuli na ovaj Skup pod zajedničkim geslom „Raduj se za svoje mladosti“. Bus je u Bijelo Polje kod župne kuće stigao u subotu, 4. svibnja u 4,30 sata ujutro, a u 5,00 sati krenuli smo s molitvom prema Gospiću. Atmosfera u autobusu odlična, razgovor, čašćenje, molitva, krunica….. Dolazimo na autocestu i granicu Bijača, na granici prolazimo bez problema, tu nam se svojim autobusom pridružuju mladi iz župe sv. Tome apostola s Bijeloga Brijega pod vodstvom njihova župnika don Damira i đakona Luke. Usput stajemo kratko na odmorištima, osvježenje i nastavljamo put dalje. Imali smo mali problem s našim busom, pa smo prešli u autobus prijatelja s Bijeloga Brijega, hvala im, sve je poslije sanirano i bilo bez problema.

U 10,30 sati stižemo u župu domaćina, Uznesenja BDM u Brinju, prekrasna župa, smještena uz autocestu. Pred župnom crkvom srdačno nas dočekuju naši prijatelji s kojima se otprije znamo, župnik fra Draženko Tomić – Ljubušak, gosp. Ivan Mustapić – Stočanin i gosp. Zlatko Fumić – načelnik Brinja. Odmah se stvorio lijep i prijateljski ugođaj, dočekuju nas dva Hercegovca i načelnik – Ličanin, pa se i mi iz Hercegovine osjećamo kao kod svoje kuće. Župnik tumači znamenitosti mjesta Brinja sa svojom bogatom poviješću i kulturom, mi pozorno slušamo, postavljamo poneko pitanje i krećemo prema župnoj crkvi.

U crkvi krenuše pozdravi i predstavljanja, najprije nas biranim i prijateljskim riječima pozdravlja župnik i naš zemljak fra Draženko, nakon župnika riječ pozdrava uzima tajnica pastoralnog vijeća župe Brinje gospođa Melita. Poslije smo se i mi gosti predstavljali skupina po skupina. Najprije riječ pozdrava uzimaju mladi iz župe sv. Tome apostola i njihov župnik don Damir, pa podmladak časnih sestara iz Bijeloga Polja sa svojom odgojiteljicom s. Marijanom. Tijekom pozdrava slijedila je i razmjena darova što je tko držao prikladnim za ovu prigodu, u razmjeni darova gosti darovaše domaćine, a domaćini goste, što je vrlo lijepo prihvaćeno i s jedne i s druge strane.

Zatim naši mladi iz župe Marko i Sara u prozi i rimi vrlo simpatično predstaviše našu župu. Kad su naši mladi na kraju pozdrava, pozvali naše domaćine da nam dođu u kršnu i lijepu Hercegovinu, onda je Josip započeo, a svi okupljeni prihvatili pripjev naše poznate hercegovačke pjesme „Kamen, krš i maslina….“, nakon čega se prolomio dugi pljesak. I na kraju naš župnik don Rajko pozdravio je cijeli skup i goste i domaće, zahvalio organizatorima skupa sa župnikom na odličnoj organizaciji i župniku na prijateljskom prijemu, gospođi Meliti na lijepom pozdravu, a gosp. Ivanu na svesrdnoj podršci župniku kod ovoga prijema. Zatim su uslijedili i naši darovi, Ilka i Marija donose do našeg župnika vrećice s hercegovačkim delicijama, pa župnik poklanja gosp. Ivanu, te župniku, tajnici vijeća i načelniku misno vino iz župnih podruma: „Tko ga pije, žalostan nije“, veli župnik, zatim domaću lozu iz župnih vinograda koja liječi 24 bolesti, a potom travaricu od župnih ljekovitih trava, koja konzumentu daje trajno raspoloženje. Sve je ovo popraćeno prigodnim pljeskom i prijateljskim raspoloženjem.

Nakon toga nas naši domaćini povedoše u župnu kuću gdje nas srdačno i raširenih ruku dočeka domaćica gospođa Vera Radotić. E, tu su nas baš lijepo počastili, nema šta nema na stolovima, od hrane i pića, pa do slatkiša i voća, samo biraj, a i oni stalno nanose po stolovima. Kad smo mislili da je sve gotovo, pa počesmo izlaziti vani s čašicom pića, kad evo iznenađenja Ivan i župnik unesoše pečeno janje na stol, te se opet vratismo da probamo i konzumiramo opjevanu ličku janjetinu. Nema joj premca u svijetu.

Poslije svega bogatog programa u crkvi i župnoj kući, krenuli smo prema autobusu, koji je bio parkiran u župnom dvorištu. Kod autobusa se uslikasmo, zahvalismo, pozdravismo, te s puno lijepih dojmova uputismo autobusom prema Gospiću. Najprije nas volonteri upućuju na određena parkirališta, nas zapade parkiralište kod Hotela „Ana“, tu nas čekaju volonteri, koji su dobro organizirani, čestitamo im, oni nam daju: majice, kape i lunch pakete, sve uredno pripremljeno. Mi to sve preuzimamo i krećemo za našom župnom tablom prema Trgu Stjepana Radića, udaljenom 400 m. od parkirališta. Tu se okupilo 10-ak tisuća mladih sa svih strana gdje Hrvati dišu.

Fantastičan dojam, dan lijep i sunčan iako nije tako meteorološki predviđeno, ali Bog je sa svojim mladima. Na pozornici se stalno odvija prigodni program, okolo su poredani štandovi s raznim ponudama, mogu se nabaviti suveniri, hrana, piće, kafići otvoreni za osvježenje, mladi šetaju, prepoznavaju se, slikaju, pjevaju, razgovaraju, atmosfera odlična.

U 14,30 sati svi smo se pješice uputili prema Stadionu gdje će se slaviti sv. Misa. Raspoloženje na visini, rijeke mladih putuju prema Stadionu, slike za pamćenje. Na Stadion se ulazi s dvije strane, na ulazu kratka kontrola, da ne bi tko neodgovoran što unio i za tablom idemo što bliže oltaru. Na Igralištu je bila prigoda za sv. ispovijed, a na pozornici se odvijao duhovni program, naši svećenici odoše se pripremiti za sv. Misu.

U 17,00  sati započela je sv. Misa. U procesiji su do oltara došli biskupi i svećenici, a sveto misno slavlje predvodio je mons. Zdenko Križić, nadb. Splitsko-makarski i upravitelj Gospićko-senjski, a prigodnu propovijed održao je mons. Tomislav Rogić, biskup šibenski i predstojnik Odbora za mlade HBK. Za vrijeme sv. Mise pjevali su udruženi zborovi mladih Gospićko-senjske biskupije i Varaždinske biskupije, praćeni raznim glazbenim instrumentima. Euharistijsko slavlje izravno je prenosila Hrvatska televizija.

Na početku sv. Mise biskup domaćin je sve pozdravio na ovom 12. SHKM u Gospiću i svima zahvalio na dolasku, a organizatorima i volonterima na dobroj organizaciji, što je popraćeno dugim i odobravajućim pljeskom. Za vrijeme sv. Mise dosta se mladih pričestilo, a svi su dostojanstveno sudjelovali u misnom slavlju. Na kraju sv. Mise skupu se obratilo, uz biskupa domaćina, nekoliko uglednih crkvenih dostojanstvenika, a onda je proglašen sljedeći domaćin Susreta mladih Požeška biskupija na čelu s novim biskupom mons. Ivom Martinovićem i sv. Misa je završila „Lijepom našom“ te svečanim blagoslovom.

Poslije sv. Mise, okupili smo se oko naše table s našim župnicima, te duhovno obogaćeni i duševno ispunjeni, zajednički krenuli ponovno prema gradskom Trgu. Usput vrlo lijepi komentari na čitavu organizaciju, a pogotovo organizaciju sv. Mise, opet slikanja, prepoznavanja prijatelja iz nekih prijašnjih susreta i evo nas na Trg. Na Trgu duhovno-glazbeni program koji započinje u 20,00 sati, predvodi poznata duhovna skupina „Božja pobjeda“. Večer svježe i lijepa, mladi slušaju, šetaju, pjevaju, slikaju se, idu na osvježenje u obližnje kafiće, opuštena mladenačka atmosfera.

U 21,00 sat po dogovoru svi se na Trgu okupljamo oko naše table s našim časnim sestrama i župnicima i krećemo prema autobusu. Župnici su nam blagoslovili put i zahvalili Bogu na svemu čime nas je obdario na ovom skupu. Malo smo se okrijepili jelom i pićem i započela je pjesma, veselje i razgovor, koje nije prestajalo za vrijeme čitavog putovanja. Opet usput pokoje stajanje i osvježenje uz ugodno putovanje. U Zagvozdu prelazimo u naš bus, pozdravljamo se s mladima, župnikom i đakonom iz župe sv. Tome apostola – Bijeli Brijeg, zahvaljujemo jedni drugima na druženju i gostoprimstvu i oni na granicu Donji Vinjani, a mi na granicu Bijača, gdje smo u subotu ujutro i ušli i u 3,00 sata u nedjelju ujutro stigosmo u Bijelo Polje.

Pozdravismo se s našim suputnicama kandidaticama, postulanticama i novakinjama i s. Marijanom pred njihovim Samostanom u Bijelom Polju i krenusmo prema župnoj kući. Iznesosmo stvari iz autobusa, zahvalismo vozaču, pozdravismo se s našim župnikom, koji nam pripomenu da nas čekaju danas dvije nedjeljne sv. Mise u 9,00 i 11,00 sati pa da ne prespemo, a u 12,00 sati proba za nas Folkloraše. Sve smo razumjeli i na sve smo se odgovorno odazvali. Bogu hvala na ovakvim susretima, koji nas sve obogate i uliju nam vjeru i nadu za kvalitetniji vjerski i mladenački život.