U utorak, 4. lipnja 2024. u Bijelom Polju svečano je proslavljena Prva večer trodnevnice. Prije sv. Mise ispovijedalo je više svećenika, a svijet se okupljao u velikom broju, kako domaći tako i gosti i 10 HKUD-ova iz Lijepe naše i Hercegovine.

Svečanu sv. Misu u 19,00 s. u župnoj crkvi Presvetoga Srca Isusova u Bijelom Polju predvodio je i prikladnu propovijed okupljenom puku uputio mons. Petar Palić, mjesni biskup, a pod sv. Misom pjevao je Zbor mladih bjelopoljske župe, koji su ujedno i Folklorno župno društvo. Nakon što su župna zvona najavila milozvučnim tonovima večerašnju svečanost, procesija je krenula iz sakristije prema ulaznim crkvenim vratima predvođena ministrantima koji su na čelu procesije ponijeli križ i svijeće, zatim su se uključili don Rajko Marković, župnik, don Antonio Zirdum, đakon i tajnik biskupov i biskup Petar, a pjevači su s kora intonirali ulaznu pjesmu „Spasitelju dobri Isukrste“ koju je sav puk zdušno prihvatio.

Na početku sv. Mise slijedila je pobožnost Presvetom Srcu Isusovu, pred glavnim oltarom, koju je predvodio biskup, te izrečenom molitvom sav nazočni svijet posvetio Srcu Isusovu, a poslije molitve na sav puk, posebno na okupljene mlade, zazvao Božji blagoslov i sve ih blagoslovio.

Nakon pobožnosti župnik je najprije pozdravio biskupa i zaželio mu srdačnu dobrodošlicu, što je svijet popratio srdačnim pljeskom, a onda je pozdravio sve svećenike, koji su ispovijedali, vjerničko mnoštvo, časne sestre, Folklore, a posebno prijatelje KUD „Šokadiju“ iz Budrovaca-Slavonija, koje je puk također lijepo pozdravio, zatim pjevače, ministrante, te zamolio predvoditelja da započne misno slavlje i prikaže ga Bogu na čast, a nama na spasenje. Biskup je istim redom pozdravio sve nazočne, zahvalio župniku na pozdravima i pozvao narod na iskreno kajanje, nakon čega je sv. Misa išla svojim redoslijedom. Za vrijeme sv. pričesti pričešćivala su sva trojica koncelebranata i puno se svijeta pričestilo, jer su svećenici ispovijedali i prije i za vrijeme sv. Mise.

Na kraju sv. Mise župnik je zahvalio biskupu na predvođenju misnog slavlja, upućenoj lijepoj pastirskoj riječi te što je ovim svetim činom otvorio Dane Srca Isusova u Bijelom Polju. Zahvalio je i svima okupljenima na dostojanstvenom sudjelovanju u misnom slavlju, te pozvao sve na „Večer Folklora“ na Igralište poviše župne crkve, dok se Društva pred crkvom malo pripreme za svečani mimohod i nastup, a svijet dok se međusobno upita i pozdravi. Na obostranu želju dva društva domaće i budrovačko uslikali su se pred crkvom zajednički s biskupom i župnikom za trajnu uspomenu. Biskup je sa svećenicima nakratko navratio u Župnu kuću, a onda su se svi uputili prema pozornici, a Folklori prema zbornom mjestu.

U 20,00 s. započela je „Večer folklora“ u Bijelom Polju na vanjskoj pozornici na Igralištu. Svih 10 folklornih društava prošlo je u mimohodu ispred pozornice i predstavilo se nazočnom mnoštvu, a voditelji Josip i Sara sve su stručno i profesionalno najavljivali. Župnik don Rajko, na poziv voditelja, sve je nepregledno mnoštvo, lijepo i srdačno pozdravio, svima zaželio ugodnu i lijepu zabavu u bjelopoljskoj župi, te „Večer Folklora u Bijelom Polju 2024“ svečano otvorio.

Zatim su krenuli nastupi Društava: HKUD „Bijelo Polje“ Mostar; HKUD „Stolac“ Stolac; KUD „Šokadija“ Budrovci-Slavonija; HKUD „Luke“ Višići; HKUD „Dubrave“ Aladinići; HKUD „Brotnjo“ Čitluk; HKUD „Prenj“ Prenj; HKUD „Katedrala“ Mostar; HKUD „Rotimlja“ Rotimlja i Klapa „Trs“ Mostar. Poslije su voditelji lijepo vodili program i najavljivali svako društvo uz kratku Osobnu iskaznicu društva. Poslije službenog nastupa don Rajko je svima zahvalio, te konstatirao kako je ovo bila večer  hrvatske kulture, pjesme i narodnoga blaga, gdje su ova folklorna društva prezentirala ono najljepše povijesno-folklorno što imaju u svom kraju, zatim je podijelio svim sudjelovateljima u programu zahvalnice, župnu lozu iz murvova bureta, te misno vino-žilavku iz župnih podruma, a i mnoga su društva uzvratila svojim darovima.

Nakon podjele zahvalnica i darova, priređen je veličanstveni Vatromet od nekoliko minuta, na ugodno iznenađenje svega okupljenog mnoštva. Društva su  kako je koje nastupalo, tako išlo na večeru u šator, a onda je uslijedila opća župna fešta koju je predvodio „Millenium band“. Svi su se uključili u feštu, a posebno mladi, jer je odmah  „grupa“ intonirala hercegovačku trusu, gdje se kolo nekoliko puta umotalo ukrug, što je davalo lijep dojam čitavoj fešti, a ostali je svijet uživao u pjesmi i razonodi te prijateljskom razgovoru i čašćenju hladnim pićima i jelima s roštilja. Sva ova lijepa svečanost, predvođena domaćim bjelopoljskim Folklorom, prošla je dostojanstveno, na opće zadovoljstvo svega nazočnog mnoštva.