Na Srce Isusovo – Patron bjelopoljske župe, 7. lipnja 2024. bilo je lijepo i svečano. U 18,00 sati vjerni  puk, kojega je bilo više stotina, okupio se u dvorištu župne crkve, zazvonila su zvona, a iz crkve je krenula procesija s predvoditeljem mons. Rokom Đonlešajem, nadbiskupom barskim, apostolskim upraviteljem kotorskim i primasom Srbije, koji je predvodio misno slavlje uz 10-ak svećenika koncelebranata. Pod sv. Misom pjevao je mješoviti Veliki župni zbor.

Na početku obreda biskup je ispred kipa Srca Isusova, u blizini Vanjskog oltara, izmolio posvetnu molitvu i tako posvetio Srcu Isusovu sav nazočni puk Božji i čitavu bjelopoljsku župu, te blagoslovio sve obitelji, vozače i vozila. Poslije molitve i blagoslova, na početku sv. Mise sve je nazočne pozdravio bjelopoljski župnik don Rajko Marković. Prvo je pozdravio nadbiskupa predvoditelja, zahvalio mu što je otprve prihvatio poziv, izrazio mu srdačnu dobrodošlicu, te naglasio kako mu je bio na Mladoj Misi u Veleži na Kosovu 1987., a mladi su biskupu predali umjetničku sliku „Bjelopoljska župna crkva“ akril na platnu, rad akad. slikara Ernesta Markote, zatim je župnik pozdravio, sve svećenike, časne sestre, hrvatske branitelje, predstavnike medija, iseljenike i sav vjerni puk. Poslije je uzeo riječ predvoditelj, uzvratio na pozdrave, te pozvao narod na kajanje. Slijedila su misna čitanja koja su čitali mladi iz župe i sve funkcije toga dana imali su mladi i svu organizaciju bjelopoljskih slavlja sa župnikom i časnim sestrama iznijeli su mladi iz župe, što je posebno hvale vrijedno. Poslije Evanđelja slijedila je nadahnuta nadbiskupova propovijed koja se pozorno slušala, a u kojoj je nadbiskup naglasio ljubav Srca Isusova prema nama i pozvao na uzvratnu našu ljubav prema Srcu Isusovu. Pod Misom se pričestilo veliko mnoštvo vjernika.

Na kraju sv. Mise župnik je zahvalio predvoditelju na dolasku i prigodnoj homiliji, zatim svećenicima i svima koji su pomogli na razne načine da danas i ovih dana svima bude lijepo i ugodno. Posebno je zahvalio mladima koji su župnikova desna ruka u svim organizacijama, zatim je slijedila nadbiskupova završna riječ, u kojoj je zahvalio župniku Rajku na pozivu, vjernom puku na pobožnom sudjelovanju, organizatorima na organizaciji ovoga dana, te izrazio radost što je mogao sudjelovati u ovom župnom patronskom slavlju u Bijelom Polju i na kraju je slijedila „Lijepa naša“.

 Odmah poslije Mise slijedio je kulturno-glazbeni program domaćeg Folklornog društva što je svijet skupa s nadbiskupom s oduševljenjem popratio i u kolo se uključio. U kolu se pred crkvom dogodio jedan ekskluzivan detalj: Naime bjelopoljsko folklorno društvo naučilo je poznatu albansku pjesmu „Oj kupo škon moj rušje ljaljes“, te je nadbiskupu pred svima nazočnima otpjevalo na albanskom jeziku, što je svijet oduševljeno dugim pljeskom nagradio, a nadbiskup im čestitao. Uslijedilo je opće pučko slavlje, uz ugodno druženje i čašćenje, a mogli su se nabaviti i razni religiozni suveniri s uspomenom iz Bijeloga Polja. Poslije je svijet pošao u Bjelopoljaca na večeru, a župnik je ugostio u župnoj kući nadbiskupa, svećenike i uzvanike.

Tako su Dani Srca Isusova u Bijelom Polju završili na opće zadovoljstvo bjelopoljskog puka, hodočasnika, gosta i prijatelja. Bogu hvala!