U nedjelju, 9. lipnja 2024. župu Potoci-Bijelo Polje posjetile su časne sestre Milosrdnice s. Alojzija Ramljak i s. Magdalena Marić, misionarka na Salomonskim otocima. Sestre su sudjelovale s narodom bjelopoljskim na obje sv. Mise u 9,00 i 11,00 sati, a pod sv. Misama s. Magdalena je pričala okupljenom puku o životu i radu sestara Milosrdnica među tamošnjim ljudima, te o njihovu načinu života i rada. Svete Mise predvodio je bjelopoljski župnik don Rajko, koji je na početku sestre pozdravio, zaželio im srdačnu dobrodošlicu, te najavio s. Magdalenu koja će za vrijeme sv. Misa progovoriti vjernicima o misionarskom radu Družbe sv. Vinka Paulskog u toj prekooceanskoj zemlji.

Sestra je vrlo zanimljivo pričala o toj dalekoj i jednoj od najsiromašnijih država svijeta, koja se nalazi u zapadnom dijelu Tihog oceana, iznoseći i mnoge primjere iz njihova života. Ta siromašna otočka država broji oko 600.000 žitelja, među kojima su najbrojniji kršćani. Sestre Milosrdnice su tamo došle 2011. i od tada uspješno djeluje među tamošnjim pukom pomažući im kako na duhovno-vjerskom tako i na školskom, medicinskom i materijalnom i svakom drugom području. To je narod vrlo drag, gostoprimljiv, susretljiv, jest siromašan ali i radostan u svome življenju. Po nekoliko sati pješače da bi nedjeljom došli na sv. Misu, a onda iza sv. Mise nastavljanju s druženjem, pjesmom, razgovorom i opet po nekoliko sati pješačenja natrag. Kuće su im slabe, od lišća i blata, oni malo boljega stanja mogu podići kuće od drveta. Za godišnje školovanje jednog djeteta dovoljno je 100 eura.

Na kraju sv. Misa župnik je zahvalio sestrama, posebno s. Magdaleni, a onda je dao priliku vjernicima da mogu pomoći misionarski rad sestara pa tko želi stati će dva ministranta na vrata crkve s košaricama pa možete dati svoje priloge, na što se svijet vrlo lijepo odazvao.

Poslije pučke sv. Mise don Rajko je sestre ugostio u župnoj kući, a kako je bila i proba Folklora, mladi su, po želji sestara, zapjevali a sestra Magdalena ih je snimila pa će snimak ponijeti na Salomonske otoke i pokazati ga njihovim mladima, koji također lijepo pjevaju. Bio je ovo zanimljiv susret koji se vrlo lijepo dojmio svih nazočnih. Sestrama želimo uspjeh u radu, obećali smo moliti jedni za druge i pomagati koliko budemo mogli, jer svi smo mi braća i sestre, a pripadamo jednoj i svetoj Katoličkoj Crkvi.