U srijedu, 19. lipnja 2024. u okviru Lipanjskih zora u Bijelom Polju svečano je obilježena 32. obljetnica oslobođenja Doline Neretve i Bijelog Polja. U 19,00 sati u župnoj crkvi Presvetoga Srca Isusova u Potocima-Bijelo Polje slavljena je svečana sv. Misa za sve poginule i nestale hrvatske branitelje u Domovinskom ratu.

Sv. Misu služio je bjelopoljski župnik don Rajko Marković, koji je na početku sv. Mise sve nazočne pozdravio, prisjetio se tih oslobodilačkih dana, ali i kalvarije koju je podnio naš hrvatski narod za vrijeme Domovinskog rata i poraća. Naglasio je kako se ova sv. Misa prikazuje za sve one koji su svoje živote, ono najviše što su imali, dali za našu slobodu, ali i za njihove roditelje i obitelji u kojima su nikli, pa neka Gospodin njima udijeli mjesto u nebeskom Kraljevstvu, a obiteljima neka dade utjehu u vjeri. Sv. Misa je najviše što možemo učiniti za svoje pokojne i poginule, naglasio je župnik, jer se u sv. Misi naš Gospodin Isus Krist žrtvuje, po rukama svećenika, za naše spasenje.

U sv. Misi sudjelovali su članovi obitelji i rodbina poginulih, predstavnici civilne i vojne vlasti i udruga proisteklih iz Domovinskog rata, župni Veliki zbor koji je predvodio liturgijsko pjevanje, ministranti i ostali puk Božji, koji se okupio na ovu svečanu sv. Misu.

Na kraju sv. Mise župnik je uime organizatora pozvao sve nazočne na jedan prijateljski domjenak i druženje u restoranu Centar, preko puta Župne kuće, a potom najavio procesiju i komemoraciju kod Spomenika.

Poslije sv. Mise procesija se, predvođena ministrantima s križem i svijećama, uputila prema Spomeniku podignutom žrtvama Domovinskog i Drugog svjetskog rata i poraća. Kod Spomenika su najprije položeni vijenci i upaljene svijeće, nakon čega se oglasila truba s prikladnom melodijom, a onda se naš Josip Milišić obratio nazočnima prigodnim govorom uime Prve Bjelopoljske Bojne. Na kraju je župnik izmolio molitvu i odrješenje za sve pokojne i poginule, a onda su se svi okupljeni uputili na zajedničko druženje, gdje je župnik na početku izmolio Očenaš… za sve poginule hrvatske branitelje, a na sve nazočne zazvao Božji blagoslov i svima zaželio ugodnu večer.

Ovo je bio jedan lijep znak i gesta da svoje žrtve i heroje nismo zaboravili, te da smo se za njih Bogu pomolili, ali i zazvali pomoć Svemogućega da blagoslovi našu sadašnjost, a udijeli nam sretnu i svijetlu budućnost da na svojim ognjištima ostanemo do konca svijeta. Bože daj da tako bude!