Dječji zbor i zbor mladih

Dolaskom don Josipa u našu župu, nedjeljne svete Mise slavile su se u župnoj crkvi kao i danas u 9 i 11 sati. Misni termini u ljetnom periodu pomjerali bi se u ranije sate. Tu praksu mijenjanja misnih termina župnik je dokinuo jer nije vidio smisao toga. Unatoč vrućini, upravo je ljeti potreban kasniji termin svete Mise, zbog duljih večernjih sijela i spavanja.

U to vrijeme, na Misi u 11 sati, pjevao je zbor mladih kojeg je organizirao i uvježbavao dotadašnji kapelan don Ivan Turudić. Sviračice su bile Ana Kljajo, Ivana Vasić i Romana Raič. To je doista bio vrijedan zbor. Pod Misom u devet sati nije bilo zbora, pjevalo se onako pučki. Vrijeme je učinilo svoje, zbog odrastanja, studija, drugih životnih situacija, djevojke iz zbora mladih počele su se pomalo razilaziti i bilo je potrebno učiniti nešto novo.

Za Misu u 11 sati osnovan je veliki župni zbor. No, i dalje se tražilo rješenje misnih pjevača za Misu u 9 sati. Nakon kraćih razmišljanja i dogovora odlučili smo se na utemeljenje dječjeg zbora. Prve godine po župnikovu dolasku 2007.-2008. dječji zbor je okupljao i vodio don Josip, a sviračica je bila revna Ivana Vasić.

Kako župnik ipak nije stručna osoba za voditi zbor, zamolio je 2008. godine s. Tereziju Markić, sestru iz našeg mjesnog samostana da preuzme zbor. Sestra se rado odazvala i to je potrajalo sve do ponovnog osnivanja zbora mladih 2016. godine. U tome vremenu, uz redovno pjevanje na nedjeljnoj svetoj Misi u 9 sati, s. Terezija je s djecom pripremila i više priredbi-nastupa za: Božić, Uskrs, Majčin dan, Krista Kralja, Srce Isusovo…

Kako je s. Terezija lagano zalazila u 85. godinu života, uza svu njezinu dobru volju, trebalo je potražiti neko novo rješenje za pjevanje na misi u 9 sati. Nekako u to isto vrijeme javila se želja u mladima za ponovnim osnivanjem zbora mladih, u čemu se i uspjelo zahvaljujući prof. Igoru Šariću. Pod njegovim vodstvom zbor živi i djeluje od jeseni 2016. do jeseni 2019. kada ga preuzima Luka Sakić. Kroz to vrijeme dječiji zbor se pojavljivao pod župnikovim vodstvom samo za prigodna događanja, poput vatrometa, samo za Božić.

Kako su u međuvremenu opet stasale neke nove generacije, učinilo nam se početkom ove godine (2020.) da bi opet trebalo uvesti redovne probe za dječji zbor. Opet je nastao problem stručnog vodstva. Uvidjevši župnikovu muku, s. Bibijana se sama ponudila da će ona, dok se ne nađe druga voditeljica, voditi i ovaj zbor. Nakon samo mjesec dana redovnih proba već je bio vidljiv rad i stručnost s. Bibijane. Unatoč sestrinih samostanskih obveza i obveza prema velikom zboru, čini nam se, da ona prešutno za sada, hvala Bogu, ostaje voditeljica dječjeg zbora! Na probe dolazi oko 40-ak djece. Odlučili smo da pjevaju na Misi u 9 sati, naizmjenično po dogovoru sa zborom mladih. U planu je da poneku nedjelju za sada pjeva dječji zbor, poneku zbor mladih, ipak za sada više zbor mladih nego dječji zbor, djeca će ionako ako Bog da u dogledno vrijeme sasvim preuzeti ovaj termin misnog pjevanja.

Eto, tako to ide naizmjenično, konstantno neko rađanje i umiranje oko nas, život se sastoji upravo od rađanja i umiranja, ustajanja i padova, sijanja, žetve i novih početaka. Vidimo kako sve ovo uza svu našu dobru volju nije uvijek lako, kako rekoh - vrijeme čini svoje. Smjenjuju se generacije, ali mi se eto još uvijek ne damo umoriti. Valja uvijek započinjati iz početka! Bogu hvala za sve naše pjevače i voditelje.

Cart

Galerija nastupa dječjeg zbora i zbora mladih

Petak, 01 Svibanj 2020